Al van jongs af aan heb ik een redelijke servies verslaving. Het verzamelen van servies kreeg ik dan ook met de paplepel ingegoten :). Elk seizoen kwam er ander servies op de planken en de kasten puilden aan alle kanten uit. Dat er in onze keuken een kast voor servies moest komen stond dus al meteen vast. Na veel passen en meten kreeg de kast een plek onder trap, naast het keukeneiland. In deze blogpost deel ik het resultaat van de servieskast met jullie.

DIY servieskast - Tanja van Hoogdalem

DIY trappenkast - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan servieskast

Stap 1: maat bepalen

De maat van de kast is natuurlijk naar eigen situatie aan te passen. Onze kast begint bij de ronding van de muur en eindigt onder de trap.

Stap 2: frame maken

Plaats vervolgens een aantal staanders van vuren latten. Aangezien wij links van de kast al een muur hebben, geldt dit voor ons geval alleen voor de achterkant en de rechtse zijkant. De staanders bepalen de breedte en de diepte van de kast. De muur links is  ruim 10 cm dik. Rechts wil ik ook deze dikte creëren. Met het plaatsen van de staanders heb ik daar dus rekening mee gehouden.

Stap 3: dichtzetten met MDF

Zet de achterwand dicht met 12 mm MDF. Zet ook de zijkant(en) dicht. Zie foto ter illustratie.

Stap 4: planken maken

Vervolgens kun je aan de slag met het maken van de planken. Gebruik hiervoor 12 mm MDF en zaag in verstek. Ik heb hier de tafelzaag voor gebruikt. De totale dikte van de plank is 5 cm. Leg de drie losse delen MDF met de verstekken tegen elkaar aan en zet ze vast met houtlijm en tape. Goed laten drogen. Als extra stevigheid kun je een latje tussen de planken bevestigen. Zie foto ter illustratie.

DIY planken kast - Tanja van Hoogdalem

DIY servieskast - Tanja van Hoogdalem

Stap 5: latjes bevestigen

Bevestig latjes MDF op de zijkanten van de kast op de gewenste hoogte. Hier kun je de planken overheen schuiven. Rondom kun je de planken nog afkitten voor een extra strak resultaat.

Stap 6: schuren

Schuur de kast glad met de accuschuurmachine. Schilder de kast in een kleur naar keuze.

Stap 7: deurtje maken

Optioneel kun je nog een deurtje maken voor de kast. Ik heb hier Amerikaans Noten voor gebruikt. Met de bovenfrees heb ik wat lijnen in het hout gefreesd voor een speels effect. Zaag het deurtje op maat met de accucirkelzaag. Gebruik keukenkastscharnieren om het deurtje aan de kast te bevestigen. Tot slot heb ik het Amerikaans Noten behandeld met olie.

DIY kast voor servies in de keuken

Om de ruimte weer zo goed mogelijk te benutten bedacht ik een gecombineerde kast onder de trap. Een kast richting de keuken voor servies en een dicht gedeelte richting de gang voor de jassen. Het dichte gedeelte deel ik later nog in een blogpost. Op deze manier kan de ruimte onder de trap multifunctioneel gebruikt worden! Een fijne verzameling van mokjes, bakjes en glazen staat nu mooi uitgestalt in de nieuwe servieskast :).

Tanja van Hoogdalem

DIY servieskast - Tanja van Hoogdalem

DIY servieskast - Tanja van Hoogdalem

DIY keukeneiland en keukenkast - Tanja van Hoogdalem

 

Liefs,

Tanja

 

 

 

 

 

Note: deze DIY is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Power Tools