Alweer een hele tijd geleden dat ik een blog schreef! In januari vertelde ik jullie op mijn Instagram dat ik een tijdje afwezig zou zijn omdat ik geopereerd moest worden aan mijn hernia. Een tijdje werd iets langer dan verwacht en in deze blogpost wil ik jullie een update geven over hoe het met mij gaat! Voordat ik dat doe wil ik iedereen die mij een berichtje heeft gestuurd enorm bedanken, superlief!

Jaren doorlopen met klachten

Aan de beslissing dat ik geopereerd moest worden is heel wat vooraf gegaan. Jaren geleden begon ik al klachten te krijgen aan de linkerzijde van mijn rug en bil. Ik werd toen behandeld voor een slijmbeursontsteking, maar zonder resultaat. Ik ging een lang traject in van fysiotherapie en na een verwijzing voor MRI bleek ik een hernia te hebben. Vervolgens heb ik allerlei therapieën geprobeerd om te herstellen. Van fysiotherapie, dry needling tot injecties op de pijnpoli. Niets hielp helaas! In januari 2019 kreeg ik van mijn neurochirurg de indicatie voor operatie. Uiteraard kwam dit ‘niet zo goed uit’. Ik was net zo lekker bezig voor mijn eigen bedrijf en zoals jullie weten doe ik ook flink wat lichamelijk arbeid met mijn DIY-projecten. Een operatie zou betekenen dat ik een paar maanden niets zo mogen doen, als ZZP’er word je daar natuurlijk al helemaal niet zo vrolijk van. Dus negeerde ik de signalen van mijn lichaam en bleef ik doorwerken ondanks de heftige pijn. Totdat ik echt niet meer verder kon en mijn lichaam compleet weigerde om iets te doen. Ik had geen keuze meer, de operatie werd ingepland.

Tanja van Hoogdalem

Uitstel van operatie

Begin februari stond mijn operatie gepland. Echter kwamen er problemen tussen mijn zorgverzekering en de kliniek waar ik geopereerd zou worden. Mijn operatie werd verplaatst naar maart en het was ook niet zeker of mijn operatie in maart wel door zou gaan. Wat een teleurstelling! Nu ik eenmaal de knop had omgezet dat ik geopereerd zou worden moest het dan ook maar zo snel mogelijk gebeuren! Ik liet het er niet bij zitten en schreef een brief naar de klachtencommissie. Dit bleek te werken en de volgende dag, woensdagmiddag, werd ik al opgebeld: of ik de volgende dag om 07:00 voor de OK kon komen want er was iemand uitgevallen. Dat was even schakelen, maar wat was ik blij! Eind februari werd ik dan alsnog geopereerd. Achteraf ben ik helemaal blij dat ik er werk van gemaakt heb, want wat ik toen nog niet wist is dat door Corona mijn operatie anders voorlopig sowieso helemaal niet meer door was gegaan!

Complicaties na de operatie

Waar ik van veel mensen had gehoord dat ze na de operatie direct pijnverlichting merkten, was dat bij mij helaas niet het geval. Allereerst had ik nog veel pijn omdat de hernia behoorlijk groot was en de neurochirurg flink heeft moeten ‘wroeten’ om de hernia te verwijderen. Hierdoor waren mijn zenuwen gekneusd geraakt. Daarnaast heb ik zo’n tijd met de hernia en pijn doorgelopen, dat ik een veel langere periode van herstel nodig heb. Helaas had ik nog meer pech en ging 2 weken na de operatie mijn wond openstaan en infecteren. Dit vertraagde ook het herstel! De eerste weken na mijn operatie mocht ik alleen liggen en kort wandelen. Niet zitten, niet tillen, niet bukken, geen draaibewegingen maken enz. Een hele uitdaging voor een bezige bij als ik kan ik je vertellen ;). Rocco vond het daarentegen natuurlijk extra gezellig dat ik zoveel bij hem ben geweest!

Hoe gaat het nu

Inmiddels ben ik 2,5 maand verder na mijn operatie. Mijn revalidatietraject met mijn fysiotherapeut is gestart via videobellen. Heel langzaam merk ik iets van verbetering en dat geeft hoop! Nog steeds heb ik elke dag pijn, maar ik merk dat mijn lichaam door de fysiotherapie weer wat sterker wordt. En het allerbelangrijkste: ik heb eindelijk naar mijn lichaam leren luisteren in plaats van continu mijn grenzen te overschrijden. Als ik merk dat door een activiteit de pijn toeneemt doe ik gelijk een stapje terug. Blijkbaar heb ik deze grote les nodig gehad om goed voor mezelf te zorgen, ik vergeet hem in ieder geval nooit meer ;). Werk ben ik ook weer aan het oppakken, maar dat gaat nog moeizaam omdat ik slecht kan zitten en niet mag tillen/duwen/trekken. Maar het voelt goed om weer lekker bezig te zijn. De komende weken hoop ik hier weer wat inspiratie te delen :).

 

Liefs,

Tanja