Samen met mijn vriendin Charda deel ik een kantoorruimte met mooie authentieke details in de binnenstad van Dordrecht. Voor onze kantoorruimte wilden we graag wat groen toevoegen. Helaas mogen we in onze straat geen tegels verwijderen om een geveltuintje aan te leggen, maar gelukkig is het gebruik van losse bloempotten ook een goede oplossing! Daarnaast heb ik een DIY bankje gemaakt, zodat we ook buiten kunnen genieten van een kopje koffie :).

DIY bankje plantenbakken - Tanja van Hoogdalem

DIY bankje plantenbakken - Tanja van Hoogdalem

DIY bankje plantenbakken - Tanja van Hoogdalem

DIY bankje van plantenbakken

Met vier losse plantenbakken en wat hardhouten latten ben ik aan de slag gegaan om een bankje te maken voor ons kantoor. Het is heel eenvoudig te maken, dus je kunt zelf ook zo aan de slag :). Ik heb de plantenbakken met schroeven via de binnenkant aan elkaar vastgemaakt. Aangezien de randen van de bakken te dun zijn om in te schroeven, heb ik aan allebei de kanten een extra stukje hout gebruikt. Deze twee stukken hout klemmen dan de 2 bakken aan elkaar. Drie van de plantenbakken zijn dezelfde maat en heb ik ondersteboven geplaatst. De andere plantenbak heeft een grotere maat, zodat ik daar een boompje in kan plaatsen. Ook deze bak heb ik met schroeven vastgezet aan de andere bakken. Aangezien de gevel van ons kantoor al een donkere kleur heeft, wilde ik de plantenbakken in een wat lichtere tint schilderen, zodat ze mooi contrasteren. Ik heb gekozen voor de kleur F6.10.60 uit de Sikkens 4041 Color waaier. Begin met een goede grondverf voor een betere hechting. De hardhouten latten heb ik op maat gezaagd en met polymax aan de plantenbakken bevestigd. Tot slot heb ik de grote bak gevuld met hydrokorrels voor een goede afwatering. Vervolgens heb ik deze gevuld met potgrond en er een krentenboom in geplaatst. Bovenop heb ik de bodembedekker Vinca geplant. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar zorgt er ook nog eens voor dat de grond minder snel uitdroogt.

Digitalis en geranium geveltuin Dordrecht - TANJA VAN HOOGDALEM

Beplanting geveltuin halfschaduw binnenstad - Tanja van Hoogdalem

Beplanting geveltuin halfschaduw binnenstad - Tanja van Hoogdalem

Vergroenen van de binnenstad

Krijg jij ook gelijk zin in het maken van een geveltuin of wil je de ruimte rondom je woning of kantoor op een andere manier groener en levendiger maken? Door planten toe te voegen voor je kantoor of woning in de binnenstad, creëer je niet alleen gezelligheid voor jezelf, maar ook een leefomgeving voor verschillende plant- en diersoorten. Dit bevordert de biodiversiteit. Met jouw groene plek kun je bijvoorbeeld bijen, vlinders en vogels aantrekken, en een behoorlijk verschil maken. En laten we eerlijk zijn, de koffie smaakt echt lekkerder op zo’n rustgevende groene plek :). Zo’n fijne plek voegt kleur toe aan de straten en maakt het een stuk gezelliger. Daarnaast werken planten verkoelend en houden ze regenwater vast.

Hommel binnenstad vergroening - Tanja van Hoogdalem

Beplanting geveltuin halfschaduw binnenstad - Tanja van Hoogdalem

Zelf aan de slag

Wil je ook  graag bloempotten buiten bij je woning of kantoor plaatsen, maar heb je net als wij niet veel zon op die plek? Geen zorgen! Er zijn genoeg planten die juist blij zijn met (een beetje) schaduw en weinig onderhoud nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan Hosta, Varen, Digitalis, Heuchera, Geranium (ooievaarsbek) en Astrantia. Zorg ervoor dat je bloempotten kiest die passen bij de stijl van je huis en/of kantoor en de omgeving. Denk aan de grootte van de potten en zorg ervoor dat de potten voldoende ruimte en grond bieden voor de wortels van de planten. Voor een speels effect is het leuk om verschillende soorten bloempotten te gebruiken. Combineer bijvoorbeeld een hoge gladde met een lagere geribbelde bloempot. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond in de bloempotten en geef water wanneer nodig. Een voordeel: planten in halfschaduw hebben minder water nodig dan planten in de volle zon. Zorg voor goede afwatering, zodat overtollig water kan weglopen, zoals een gat onderin de bloempot. Veel klusplezier en met zo’n groen zitje wordt het gegarandeerd een prachtige zomer!

Liefs,

Tanja