Een update vanuit onze achtertuin! Eerder heb ik hier al verschillende beelden gedeeld van het voorste gedeelte, zoals de veranda en de opgeknapte garage. Vorig jaar heb ik een plan ontworpen voor het achterste deel van de tuin. In deze blogpost deel ik graag het eerste resultaat hiervan, namelijk de DIY wasbak! Uiteraard deel ik ook weer het stappenplan met jullie :)

DIY wasbak beton - Tanja van Hoogdalem

DIY wasbak beton - Tanja van Hoogdalem

DIY wasbak beton - Tanja van Hoogdalem

DIY wasbak beton - Tanja van Hoogdalem

DIY wasbak beton - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan wasbak

Stap 1: Voor deze DIY heb je twee speciekuipen nodig, een grote en een kleine kuip. Het voordeel hiervan is dat je niet zelf een hele mal hoeft te maken waar je het beton in kunt storten.

Stap 2: Gebruik de multitool om de rand onder de kleinste speciekuip weg te zagen. Houd er rekening mee dat elke speciekuip anders kan zijn, dus het exacte stappenplan hangt af van hoe de onderkant van jouw kuip eruitziet. Zorg er in ieder geval voor dat de onderkant zo vlak mogelijk is, om te voorkomen dat er afdrukken in de wasbak komen te staan.

Stap 3: Boor vervolgens met een gatenboor een gat in de speciekuip op de plek waar de afvoer moet komen.

Stap 4: Plaats de afvoer in het gat en schep de speciekuip nu tot ongeveer een kwart vol met beton.

Stap 5: Slijp betongaas op maat met een accuslijptol en leg dit in het beton. Dit is voor de stevigheid van de wasbak.

Stap 6: Plaats nu de kleinere kuip in de grotere kuip. Zie foto ter illustratie.

Stap 7: Om ervoor te zorgen dat de kleinere kuip in het midden staat van de grotere kuip kun je afstandshoutjes aan de zijkanten bevestigen. Zie foto ter illustratie.

Stap 8: Voorkom dat de bovenste kuip gaat drijven door hem te fixeren met houten latten.

Stap 9: Vul nu de ruimte tussen de grote en kleinere kuip met beton. Gebruik een klopboormachine aan de buitenkant van de kuip om het beton te verdichten en ervoor te zorgen dat alle lucht eruit ontsnapt.

Stap 10: Laat het beton goed uitharden voordat je de kuipen verwijdert. Als de wasbak volledig is uitgehard, kun je deze nog schuren als dat nodig is. Impregneer de wasbak om hem zo te beschermen tegen vuil.

Stap 11: Een oude bak dient als basis voor het meubel onder de wasbak. Op deze oude bak hebben we Wedi panelen bevestigd als basis voor de tegels. Voor de afwerking koos ik handgemaakte Spaanse tegels.

Stap 12: De kraan hebben we bevestigd in een houten paal van kastanjehout.

DIY wasbak tuin - Tanja van Hoogdalem

DIY wasbak - Tanja van Hoogdalem

DIY wasbak - Tanja van Hoogdalem

Ontwerp van de achtertuin

Vorig jaar hebben we een ruim vlonderterras aangelegd in het achterste gedeelte van de tuin. Dit jaar hebben we het ontwerp dat ik vorig jaar voor het achterste gedeelte van de tuin heb gemaakt, verder uitgewerkt. We hebben onder andere het vlonderpad en een pad van beton aangelegd, die grenzen aan het terras. Daarnaast heb ik twee nieuwe borders gecreëerd, waarin een prachtige mix van vaste planten en eenjarige bloemen te vinden is. Het voorste en achterste gedeelte van de tuin worden van elkaar gescheiden door twee prachtige walnotenbomen. Het voordeel hiervan is dat we in het voorste gedeelte kunnen genieten van de schaduw die deze twee bomen geven, terwijl we in het achterste gedeelte kunnen genieten van ons zonnige terras.

 

Liefs,

Tanja