Mijn favoriete planten voor in de (half)schaduw! Vorig jaar heb ik onze voortuin aangelegd en daarvoor stelde ik eerst een beplantingsplan samen. Hierin hield ik rekening met planten die vroeg in het seizoen bloeien, geschikte opties voor de zomer en mooie planten voor in de herfst. Als aanvulling hierop maakte ik ook een plan voor bloembollen. In deze blogpost deel ik enkele van mijn favorieten. Het was een moeilijke keuze, aangezien er talloze prachtige planten zijn ;).

Geranium Phaeum - Tanja van Hoogdalem Geranium Phaeum - Tanja van Hoogdalem Geranium Phaeum - Tanja van Hoogdalem

1. Geranium phaeum

Geranium phaeum (donkere ooievaarsbek) is absoluut een favoriete plant in onze tuin! Niet alleen vanwege het mooie blad en de bloemen, maar ook vanwege de eindeloze bloei. Bovenstaand vind je drie foto’s: de eerste genomen eind april, de tweede eind augustus, en de derde eind oktober. Het is een bescheiden bloemetje, maar eentje die een hele mooie aanvulling is in de border. Ik heb deze Geranium phaeum in de voortuin geplant, onder andere onder de krentenboom. Een bijkomend voordeel is dat deze plant ook ideaal is als bodembedekker. Dit is perfect om onkruid te onderdrukken, aangezien de bladeren een dicht dek vormen en onkruid dus geen kans krijgt om te groeien.

Tiarella - Tanja van Hoogdalem

2. Tiarella ‘Spring Symphony’

Deze plant was voor mij liefde op het eerste gezicht! Hij bloeit met lichtroze bloementjes tussen mei en juni. Na een lange winter kijk ik altijd enorm uit naar alle bloeiende planten in het voorjaar. Rondom de Tiarella piepen er allerlei bloembollen boven de grond, klaar om het feestje compleet te maken! Na de bloei heeft de plant ook nog een mooie sierwaarde, aangezien het blad ook erg mooi is.

Halfschaduw Heuchera Villosa - Tanja van Hoogdalem Halfschaduw Heuchera Villosa - Tanja van Hoogdalem

Heuchera-Villosa-insect-Tanja-van-Hoogdalem

3. Heuchera villosa

Heuchera villosa, ook wel purperklokje genoemd, is nog zo’n  favoriete plant die ik heb staan in de voortuin. Hij staat daar in de halfschaduw en bloeit aan het einde van het seizoen. Prachtige, luchtige pluimen trekken dan de aandacht, niet alleen de mijne, maar ook die van talloze insecten! Het blad van Heuchera villosa is eveneens prachtig. De eerste twee foto’s maakte ik eind augustus, en de foto boven deze tekst is van begin november. Mooi te combineren met bijvoorbeeld varens.

4. Chasmanthium latifolium

Chasmanthium latifolium is een siergras met prachtige platte aren die aan het einde van de seizoen verschijnen. De bloei begint met groene aren om vervolgens te verkleuren naar koperbruin. Vooral in de herfst een prachtige toevoeging aan de border! Vorige week heb ik een paar van deze bloemaren afgesneden om binnenshuis in een vaasje te zetten :). Als je ze goed laat drogen heb je er jaren plezier van!

Beplanting (half)schaduw

Herfstanemoon - Tanja van Hoogdalem

5. Persicaria amplexicaulis ‘Rosea’

Nog een favoriet in onze voortuin! Deze plant is gemakkelijk te onderhouden en bloeit met lichtroze bloemen. De bloei begint in juli en gaat door tot ver in de herfst. Terwijl ik deze blogpost schrijf, begin november, bloeit de Persicaria nog steeds in volle glorie! In de voortuin heb ik hem onder andere gecombineerd met herfstanemoon, een bekende maar onmisbare plant met prachtige bloemen!

6. Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ 

Een plant met prachtig zilvergrijs blad en lichtblauwe bloemetjes die in het voorjaar de border opfleuren. Na de bloei blijft het zilvergrijze blad een hele mooie toevoeging aan de border. Dankzij de grote bladeren heeft het ook een bodembedekkende functie, wat als bijkomend voordeel heeft dat het onkruid onderdrukt.

7. Tricyrtis formosana

Tricyrtis formosana bloeit in de late zomer en herfst met opvallende bloemetjes bedekt met donkere stippen. Ik heb de plant in de voortuin gecombineerd met varens. Ik ben dol op varens en ze zijn voor mij dan ook onmisbaar in een schaduwrijke border!

Ik kan nog wel even doorgaan met het opsommen van favoriete planten, er is zoveel keus :)! Kom je er zelf niet helemaal uit hoe je de planten wilt toepassen en combineren in je tuin? Of wil je de ruimte rondom je bedrijf vergroenen? Ik help je graag met het maken van een beplantingsplan!

Liefs,

Tanja