Een nieuwe tafel in de tuin! We hadden al een eettafel in de tuin staan, maar die staat in de schaduw van de walnotenbomen. Heerlijk verkoelend op een warme zomerdag, maar in het vroege voorjaar of in het najaar is het fijn om lekker in het zonnetje te kunnen eten. Aangezien er nog voldoende ruimte over was in het achterste gedeelte van de tuin, was het plan snel gemaakt :). In mijn vorige blogpost deelde ik het eerste deel van de aanleg van dit gedeelte van de tuin, in deze blogpost het vervolg met bijbehorend stappenplan.

DIY eettafel organische vorm - Tanja van Hoogdalem

DIY eettafel organische vorm - Tanja van Hoogdalem

DIY eettafel organische vorm - Tanja van Hoogdalem

DIY stappenplan eettafel

Stap 1: uittekenen eettafel 

Leg een plaat multiplex op de grond en teken vervolgens met een dunne lat de gewenste rondingen af. Met een dunne lat kun je namelijk makkelijk een ronding maken en zo de vorm van de eettafel aftekenen.

Stap 2: zagen

Zaag deze ronding vervolgens uit met een decoupeerzaag.

Stap 3: poten maken 

Bepaal waar je de poten gaat plaatsen. Zaag de PVC buizen van rond 110 op maat. Zaag vervolgens de rondingen uit met een decoupeerzaag. Optioneel zaag je een extra uitsparing voor de boom. Maak met de accucirkelzaag een zaagsnede in de lengte van de PVC buizen. Zorg dat je niet door en door zaagt. Dan kun je naderhand makkelijker ontkisten.

Stap 4 : frame maken

Zaag vervolgens een houten frame op maat voor onder het tafelblad voor extra stevigheid. Schroef deze vast aan het multiplex blad. Schroef het frame via de onderkant vast, zodat je deze straks makkelijker weg kunt halen als je de bekisting gaat verwijderen.

Stap 6: PVC buizen plaatsen

Plaats de PVC buizen in de gaten van het tafelblad en fixeer deze door middel van een schroef en een ring. Zie foto ter illustratie.

Stap 7: versteviging 

Met houten latten kun je de poten aan elkaar verbinden d.m.v. schoren. Deze zorgen ervoor dat het geheel stabiel staat totdat het beton is uitgehard.

Stap 8: buigtriplex

Bekleed de zijkant van de tafel met buigtriplex. Zaag deze stroken op maat met de tafelzaag en schroef ze vast aan het multiplex.

Stap 10: wapening slijpen

Plaats vervolgens de tafel op de juiste plek. Slijp de wapening op maat met de accuslijptol.

Stap 11: beton storten

Stort de bekisting vol met beton. Voor afwerking van het beton kun je hier meer lezen.

Krukjes beton DIY - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan DIY krukjes

Om de eettafel volledig tot zijn recht te laten komen, besloot ik drie krukjes toe te voegen. Hierdoor blijft de prachtige vorm van de tafel goed zichtbaar, zonder dat een rugleuning van een stoel het zicht belemmert.

Stap 1: Om deze DIY te maken begin je met drie losse emmers die je tot ongeveer drie kwart vult met beton.

Stap 2: Vervolgens plaats je in het midden van de emmer nog een emmer in het beton. Om te voorkomen dat de emmer gaat drijven vul je deze met water. Door het toevoegen van de emmer in het midden maak je het krukje deels hol van binnen. Dit zorgt ervoor dat het krukje wat lichter wordt om te tillen. Laat het beton vervolgens drogen.

Stap 3: Om wat warmte toe te voegen aan het geheel kun je bovenop het beton nog een houten zitting maken.

DIY eettafel beton - Tanja van Hoogdalem

 

 

Liefs,

Tanja