Deze blogpost is een vervolg op de vorige, waarin ik de DIY in het achterste gedeelte van de tuin liet zien. Bij de start van de tuinrenovatie was het bouwen van de veranda een van onze eerste stappen. De vloer van onze veranda is van beton en daarom leek het mij mooi om dit materiaal in het achterste gedeelte van de tuin terug te laten komen. Vanaf onze keuken en veranda is nu het betonnen pad zichtbaar, dat wordt verbonden door grind dat tussen de veranda en het pad ligt. In deze blogpost leg ik stap voor stap uit hoe je zelf ook zo’n tuinpad van beton kunt maken.

DIY pad beton tuin - Tanja van Hoogdalem

DIY pad beton tuin - TANJA VAN HOOGDALEM

DIY pad beton tuin - Tanja van Hoogdalem

DIY pad beton tuin - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan tuinpad van beton

Stap 1: Bepaal hoe groot je betonnen pad moet worden.

Stap 2: Maak allereerst een bekisting waar je later het beton in kunt storten.

Stap 3: Zaag hiervoor paaltjes op maat met de accudecoupeerzaag. Zaag de onderkant in een punt, zodat je ze gemakkelijk op de juiste plek in de grond kunt slaan. Creëer een rechte lijn door bijvoorbeeld een touwtje te spannen.

Stap 3: De bekisting kun je maken van multiplex. Zie de bijgevoegde foto’s ter illustratie. De bovenrand van de bekisting kun je onder een schuine hoek zagen, zodat bij het storten van het beton een mooie schuine afloop aan de bovenkant ontstaat. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van de Bosch tafelzaag.

Stap 4: Egaliseer nu de ondergrond in de bekisting met zand. Stamp dit goed aan. Zo heb je een goede basis voor je betonnen pad.

Stap 4: Leg vervolgens een folie op de ondergrond. Dit voorkomt dat het vocht te snel uit het beton onttrokken wordt. Leg tegels en betongaas op de folie. Wij hebben oude tegels uit de tuin gebruikt. Slijp het betongaas op maat met een accuslijptol.

Stap 5: Je bent nu klaar om het beton te storten. Wij hebben een houten lat gebruikt om het beton overal mooi te verdelen. De houten lat kun je optioneel wat hol maken, zodat het beton in het midden wat boller loopt en het water mooi wordt afgevoerd.

Stap 6: Zodra er geen zichtbaar vocht meer op het beton aanwezig is, kun je hem gaan schuren met een schuurbord. Vervolgens kun je het beton met een stucspaan gaan spanen. Herhaal dit proces totdat het beton mooi glad wordt.

Stap 7: Laat het beton nu goed uitharden. Voorkom te snelle droging door het af te dekken met zeil.

DIY pad beton tuin - Tanja van Hoogdalem

DIY pad beton tuin - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan DIY vlonderpad

Om het betonnen tuinpad te verbinden met de houten vlonder die we vorig jaar hebben aangelegd, hebben we de vlonder verlengd met een vlonderpad. Dit pad verbindt het terras en het betonnen pad met elkaar.

Stap 1: Egaliseer de ondergrond op de plek waar je het vlonderpad wilt gaan maken.

Stap 2: Span een touwtje om een rechte lijn te creëren.

Stap 3:Plaats stoeptegels op ongeveer 60 cm afstand van elkaar op de plek waar de houten liggers komen. Hierdoor hebben de houten liggers van het vlonderpad een goede basis en worden ze niet blootgesteld aan vocht.

stap 4: Leg vervolgens antiworteldoek neer om te voorkomen dat er allemaal onkruid onder de vlonder gaat groeien.

stap 5: Plaats de houten liggers bovenop de stoeptegels en het antiworteldoek.

Stap 6:Zaag de bankirai vlonderdelen op maat met behulp van een afkortzaag. Boor de vlonderdelen goed voor. Schroef deze vervolgens vast met RVS vlonderschroeven.

Beton en vlonder aanleg - Tanja van Hoogdalem

Natuurlijke aanvulling: beplanting langs het tuinpad

Nadat het betonnen tuinpad was aangelegd, begon ik met de beplanting. Ik koos voor een combinatie van vaste en eenjarige planten. Wat ik vooral waardeer aan beton, is dat beplanting er prachtig tegen afsteekt. Het vormt een frisse tegenhanger, waardoor de planten nog mooier tot hun recht komen. De strakke lijnen en moderne uitstraling van het betonnen pad vormen een mooi contrast met de organische vormen en kleuren van de planten. Daarnaast voegt het hout van het vlonderpad een warme uitstraling toe aan het geheel.

Aster x frikartii 'Mönch'

 

Liefs,

Tanja