Een tijdje geleden zijn we gestart met het opknappen van de buitenkant van ons huis en de garage. Een tijdrovende klus, maar met een heel mooi resultaat. We hebben de muren gekeimd, houtrot gerepareerd, goten vervangen en alles van een vers laagje verf voorzien. In deze blogpost vertel ik er alles over!

De muren keimen

We hebben gekozen voor keim, omdat deze verf bekend staat om zijn goede hechting en duurzaamheid. Het kan tientallen jaren meegaan zonder veel van zijn kleur of kwaliteit te verliezen. En het belangrijkste: de natuurlijke samenstelling van keim. Het bevat geen schadelijke oplosmiddelen of vluchtige organische stoffen (VOS). Daarnaast is keimverf waterdampdoorlatend, wat betekent dat het vocht uit de ondergrond laat ontsnappen zonder dat de verf gaat afbladderen. Dit helpt vochtproblemen te voorkomen. We begonnen met het grondig schoonspuiten van het oppervlak met een hogedrukreiniger. Vervolgens hebben we twee lagen keimverf in de kleur School House White No. 291 van Farrow & Ball aangebracht om een voldoende dekkend effect te krijgen. De kleur van de spatrand is Mouse’s Back No. 40 van Farrow & Ball. Het aanbrengen van keim kan eenvoudig worden gedaan met een kwast en roller. Aangezien ons oppervlak uit grove steen bestaat, was het wel een flinke klus om alle gaatjes en oneffenheden volledig te bedekken. Maar het eindresultaat was zeker de moeite waard!

Opknappen van de deuren en het houtwerk

De grote garagedeuren en de zijdeur van de garage zijn geschilderd in de prachtige kleur RAL 7033, een mooie groen-vergrijsde tint. Allereerst hebben we de deuren en kozijnen kaal geschuurd. Daarna hebben we het houtrot aan de onderkant van de deuren gerepareerd. We begonnen met het verwijderen van het aangetaste hout. Vervolgens hebben we ervoor gekozen om een weldorpel te plaatsen in plaats van het beschadigde hout op maat te vervangen. Deze dorpel zorgt ervoor dat water beter kan weglopen, waardoor de kans op nieuw houtrot wordt verminderd. Op deze manier kun je de duurzaamheid van de deuren verlengen en toekomstige schade voorkomen. Het houtwerk in de punt van de garage moest ook vervangen worden. We hebben dit in de kleur Worthy Clay van Flexa geschilderd. De poort hebben we in dezelfde kleur geschilderd.

De oprit

Naast het opknappen van de garage, kreeg ook de oprit een metamorfose. We kozen voor grind op de oprit, namelijk Limburgs wit 8-16 mm. Onder het grind hebben we grindmatten met antiworteldoek aangebracht. Over de schutting groeit Toscaanse jasmijn. Dit is een uitbundig bloeiende en groenblijvende klimplant. De schutting stond er al toen we hier kwamen wonheb ik in de kleur steengrijs van cetabever gebeitst. Over de houtopslag van cortenstaal schreef ik eerder al een blogpost. Het muurtje van de veranda grenst aan de oprit. Ook het DIY bankje, dat bij het aangrenzende muurtje hoort, heb ik in een aparte blogpost besproken. Je leest het stappenplan hier!

Garage keimen - TANJA VAN HOOGDALEM

Toscaanse jasmijn - Tanja van Hoogdalem

 

Liefs,

Tanja