Een update over de veranda met DIY loungebank! Inmiddels zijn we al een aantal maanden aan het klussen in ons nieuwe huis. In stories op mijn Instagram heb ik al heel wat van het proces laten zien. Stapje voor stapje raakt project veranda ook steeds verder af en ik kan niet wachten totdat we er heerlijk kunnen relaxen :). In deze blogpost deel ik het stappenplan van de loungebank die we op de veranda hebben gemaakt.

Stappenplan DIY loungebank

Stap 1: afmeting bepalen

Bepaal hoe groot je je bankje wilt hebben. Wij zijn uitgegaan van de diepte van een palletkussen.

Stap 2: gasbetonblokken zagen

Zaag gasbetonblokken op maat met een reciprozaag met een cellenbeton zaagblad er in. Wij hebben ervoor gekozen de blokken doormidden te zagen. Hierdoor krijg je blokken van 20 cm hoog. Daar bovenop lijm je een blok van 7 cm dik en kom je op een totale hoogte van 28 cm. De eerste laag staat namelijk in de metselmortel van ongeveer 1 cm dik. Dat is dan de zithoogte zonder kussen.

Stap 3: metselmortel

Zet de blokken in de metselmortel op de vloer. Hiermee kun je de blokken goed waterpas stellen.

Stap 4: lat bevestigen

Tegen het muurtje achter de bank hebben we een lat vastgeschroefd. Dit omdat de rugleuning schuin komt te staan en er nog een blok bovenop komt voor het creëren van een decoratie rand. Zie foto ter illustratie. De dikte van het schuine blok is 7 cm en het blok daarboven 10. Door een lat van 3 cm dikte te gebruiken vang je het verschil op en loopt de rugleuning mooi door in het achterwandje

Stap 5: lijmen

Als de onderste laag voldoende uitgehard is, kun je de zitting en de rugleuning lijmen met cellenbetonlijm. Het blok van de rugleuning hebben we aan 1 kant wat schuin gezaagd met de reciprozaag. Een schuine rugleuning zit namelijk vele malen beter dan een rechte! Plaats alle blokken totdat de zitting en rugleuning klaar is. Als extra stevigheid hebben we nog purschuim aangebracht tussen de rugleuning en het blok daarboven. Zie foto ter illustratie. Laat vervolgens alles goed drogen.

DIY loungebank - Tanja van Hoogdalem

DIY loungebank - Tanja van Hoogdalem

Stap 6: stucprofielen

Voor het stucen hebben we de profielen op maat geslepen met de slijptol. Deze hebben we vervolgens gesteld in de stucmortel.

Stap 7: voorstrijken en stucen

Tot slot de afwerking: voorstrijken en stucen! We hebben speciale stuc voor buiten gebruikt. Zie bovenstaande afbeelding voor de verpakking.

Make-over tuinhaard

Aan het begin van de blogpost heb je de before foto kunnen zien. De tuinhaard vonden we erg leuk, maar de uitstraling niet helemaal naar onze smaak. Afbreken vonden we erg zonde en we besloten daarom de haard te betrekken bij de veranda die op de planning stond om te gaan maken. De haard is nu een verlengde geworden van het muurtje met de loungebank! Door de haard te stucen en schuin te maken in plaats van trapsgewijs past hij meer in het plaatje wat we voor ogen hadden.

Schuine rugleuning loungebank - Tanja van Hoogdalem

DIY loungebank - Tanja van Hoogdalem

Loungebank DIY veranda - Tanja van Hoogdalem

Lamellen van meerpalen

Boven de loungebank hebben we nog lamellen bevestigd gemaakt van meerpalen. De meerpalen lagen al heel lang in de werkplaats en kwamen nu dus van pas! Van de meerpalen maakten we planken en na goed schuren kregen ze een nieuw leven. Nu de loungehoek grotendeels af is gaan we verder met de afwerking van de veranda. De vloer moet bijvoorbeeld nog afgewerkt worden, er komt nog verlichting en een DIY hangstoel. En ik kan natuurlijk ook aan de slag met de styling :)! Het eindresultaat deel ik in een volgende blogpost!

Liefs,

Tanja

 

Note: deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Power Tools