Maart in de tuin! In mijn vorige blog schreef ik over het begin van het tuinseizoen met onder andere de sneeuwklokjes en krokussen. In maart gaat het feestje verder met onder andere narcissen, kievitsbloemen, witte druifjes, botanische tulpen en de sterhyacint. Deze laagblijvende bollen doen het goed tussen de net afgeknipte vaste planten en siergrassen. Ze bedekken de bodem en op deze manier vullen ze de kale plekken op in de border in het vroege voorjaar. Deze aanpak helpt ook nog eens om onkruid minder kans te geven om te ontkiemen! Zo sla je twee vliegen in één klap en geniet je van een tuin die niet alleen mooi is, maar ook nog eens makkelijk te onderhouden.

Voorjaarsbollen - Tanja van Hoogdalem

Tuin in maart - Narcis Bridal Crown - Tanja van Hoogdalem

Schaduwtuin - Tanja van Hoogdalem

Maart in de tuin

De borders in de tuin worden steeds groener en de eerste botanische tulpen zijn tevoorschijn gekomen. Deze heb ik afgelopen herfst voor het eerst in de tuin geplant. Ze zijn wat kleiner dan andere tulpen, maar oh zo leuk! In de voortuin heb ik ze onder andere gecombineerd met Pachyphragma macrophyllum, een supermooie vroegbloeiende vaste plant voor in de (half)schaduw. In de voortuin staat ook de sterhyacint (Scilla). Deze bloemen zijn vrij klein, maar vallen goed op omdat de vaste planten in maart meestal nog vrij laag zijn. Nog zo’n mooie vroegbloeier: Chionodoxa forbesi ‘Pink Giant’, ook wel bekend als  sneeuwroem. Deze staat tussen de varens en de Geranium phaeum. Over deze laatste heb ik eerder al geschreven in een blog over mijn favoriete planten voor in de (half)schaduw.

Botanische tulp - Tanja van Hoogdalem

Vaste planten combineren met bloembollen

Als je me al wat langer volgt dan zal het je misschien al opgevallen zijn dat ik dol ben op bloembollen. Met bloembollen kun je namelijk het vroege voorjaar naar je tuin halen en genieten van een kleurexplosie nog voordat de meeste vaste planten ontwaken uit hun winterse rust.  Nog een voordeel: bloembollen kunnen worden geplant in de grond rondom vaste planten zonder veel extra ruimte in te nemen. Hierdoor kun je meer diversiteit aan bloemen in je tuin toevoegen zonder dat je tuin overvol raakt. Dit is meteen ook een goede tip voor als je een kleine tuin hebt!

Dus, als je nog geen bloembollen in je tuin hebt, is het een goed idee om nu alvast je favorieten op te slaan. Op die manier kun je straks in het najaar direct aan de slag gaan met het planten van deze prachtige toevoeging aan je tuin. En geloof me, komend voorjaar zul je volop genieten van dit kleurrijke feestje in je eigen tuin :)!

 

Liefs,

Tanja