Alweer twee jaar geleden deelde ik mijn eerste blogpost over de gekozen Marokkaanse tegeltjes in mijn nieuwe keuken. Van dit project heb ik wat tegels overgehouden en bewaard in de werkplaats. Daar heb ik allerlei restjes van projecten liggen, want je weet wat ze zeggen: wie wat bewaard die heeft wat :). Het restje tegels kwam nu goed van pas voor een DIY dienblad op de loungebank. De loungebank heb ik namelijk zo ontworpen dat er naast de kussens een plekje vrij is voor het dienblad. Ideaal om bijvoorbeeld je mok koffie op te zetten! In deze blogpost deel ik het stappenplan zodat je zelf ook aan de slag kunt gaan.

DIY dienblad tegelen

Stap 1: zaag allereerst met de accucirkelzaag een houten plaat op maat in de gewenste afmeting. Dit wordt de onderkant waar je de tegels op gaat bevestigen.

Stap 2: Smeer de houten plaat in met tegellijm en bevestig de tegels op de houten plaat. Laat goed drogen.

Stap 3: Normaal slijp je de tegels van te voren op maat, maar voor het dienblad kun je het ook prima achteraf slijpen. Scheelt een hoop passen en meten. Ik heb hier de Bosch accu haakse slijpmachine voor gebruikt.

Stap 4: vervolgens kun je de tegels gaan voegen. Ik heb hier een restje voegsel in de kleur Sandgrau voor gebruikt. Deze kleur hebben we ook gebruikt in onze nieuwe badkamer.

DIY stappenplan dienblad houten rand maken

Stap 5: zaag nu het kader voor rondom het dienblad op maat. Ik heb hiervoor de tafelzaag van Bosch gebruikt, ideaal om mee in verstek te zagen.

Stap 6: met een tacker heb ik de latjes op het strookje hout voor rondom het dienblad vastgemaakt

Stap 7: het dienblad heb ik vervolgens in een kleur naar keuze geschilderd

Stap 8: Tot slot heb ik met houtlijm en tacker de rand rondom het dienblad vastgezet. De randen binnenin heb ik nog afgewerkt met siliconenkit in dezelfde kleur als het voegsel.

DIY dienblad -Tanja van Hoogdalem

Styling dienblad

De DIY kreeg, zoals hierboven al aangegeven, een plekje op de loungebank naast de kussens. Functioneel en praktisch, want naast dat het mooi staat is het dienblad ook ideaal om je mok koffie of lekkernijen op te plaatsen:). De twee mokken op bovenstaande foto zijn mijn nieuwe favorieten. Ze zijn van het merk Bloomingville en ik vind de tinten gecombineerd met de parelmoer afwerking prachtig! Het vaasje vond ik in de kringloop en matcht mooi met de rest. De bloem in het vaasje komt uit eigen tuin. Het bord komt uit dezelfde collectie als de mokken en het zwarte bakje is van het merk Hkliving.

DIY dienblad - Tanja van Hoogdalem

DIY dienblad tegels - Tanja van Hoogdalem

 

Liefs,

Tanja

 

Note: deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Power Tools