Een DIY badkamermeubel voor in onze nieuwe badkamer! Vorige week deelde ik al de wandkast met radiatorombouw, in deze blogpost laat ik de ander kant van onze badkamer zien. Een belangrijk uitgangspunt voor het meubel was opbergruimte. Door de drie lades kunnen we er genoeg in kwijt. Achter het badkamermeubel zit het douchegedeelte, van elkaar gescheiden door een muurtje. Om alle ruimte goed te benutten hebben we in het muurtje nog meer handige opbergruimte gemaakt.

Voor & na de verbouwing

Ook weer een grote verandering in vergelijking met de situatie voor de verbouwing! De vliering ging eruit, we braken een muur door van de slaapkamer en plaatsten een dakkapel. Zo kregen we niet alleen veel meer hoogte, maar ook nog eens veel meer licht dankzij de dakkapel! Erg blij mee! Tussen het douchegedeelte en DIY badkamermeubel plaatsten we een muurtje waarin we opbergruimte creëerden. Hieronder deel ik het stappenplan van het badkamermeubel met jullie!

Bosch stappenplan badkamermeubel - Tanja van Hoogdalem

Bosch stappenplan badkamermeubel - Tanja van Hoogdalem

Bosch stappenplan badkamermeubel - Tanja van Hoogdalem

Bosch stappenplan badkamermeubel - Tanja van Hoogdalem

DIY AdvancedTableCut 52 - Tanja van Hoogdalem

Bovenfrees Bosch stappenplan - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan badkamermeubel

Stap 1 zagen en schroeven binnenwerk kast

Het meubel bestaat eigenlijk uit twee delen. Het binnenwerk gemaakt van MDF en de ombouw/ buitenkant van het meubel gemaakt van MDF fineer Amerikaans noten. Begin allereerst met het binnenwerk van de kast. Zaag de platen MDF op maat met de accucirkelzaag en schroef ze tegen elkaar. Zie foto ter illustratie.

Stap 2 zagen lades

Ga vervolgens verder met de lades voor het meubel. Het binnenwerk van de lades heb ik ook van MDF gemaakt. Bepaal allereerst de maat van de lades. Zaag met de cirkelzaag de 4 zijdes en de bodem op maat. Ik heb de delen vervolgens met de tafelzaag in verstek gezaagd zodat je geen schroeven of kopse kanten van het hout ziet.  

Stap 3 sponning frezen 

Frees een sponning in alle 4 de zijdes van de lades. Ik heb hiervoor de Bosch bovenfreesmachine POF 1200 AE gebruikt. Hier kun je dan je ladebodem in bevestigen. 

Stap 4 lijmen

Lijm alles aan elkaar en laat drogen met tape. De tape fungeert als lijmklem zodat het stevig blijft zitten en goed droogt. 

Stap 5 schuren en schilderen

Schuur de drie lades en het binnenwerk van de kast. Ik wisselde hiervoor makkelijk van accu met mijn accucirkelzaag. Het voordeel van mijn gereedschap van Bosch is namelijk dat alle accu’s voor mijn 18 Volt systeem op elkaar passen. Ideaal :)! Schilder de lades vervolgens in een kleur naar keuze. Ik heb twee lagen grondverf en twee lagen lak aangebracht. 

Bosch stappenplan badkamermeubel - Tanja van Hoogdalem

Bosch stappenplan badkamermeubel - Tanja van Hoogdalem

Bosch stappenplan badkamermeubel - Tanja van Hoogdalem

Stap 6 ombouw 

Ga nu verder met de ombouw/ buitenwerk van de kast. Ik heb voor de ombouw gekozen voor MDF fineer Amerikaans noten 18 mm.  Aan de voorkant heb ik een optisch dikkere rand van 5 cm gecreëerd ( zie foto) voor wat meer body. Alles heb ik weer in verstek gezaagd. 

Stap 7 zagen en bevestigen kantenband

Zaag drie fronten uit 1 plaat hout zodat de houtnerf doorloopt. Deze bevestig je straks aan de voorkant van de lades. Beplak de zijkanten met kantenband van hetzelfde materiaal. Gebruik hiervoor een strijkijzer en snij het kastenband vervolgens netjes op maat met een mesje. Zie foto ter illustratie. 

Stap 8 bevestig ladegeleiders

Monteer de ladegeleiders met schroeven in het binnenwerk 

Stap 10 binnenwerk en ombouw samenvoegen

Bevestig van binnenuit de fronten aan het binnenwerk. 

Stap 11: aflakken

Tot slot heb ik de ombouw in een beschermende transparante lak gezet. Hierdoor wordt de kleur van het hout ook wat dieper.

Bosch stappenplan badkamermeubel - Tanja van Hoogdalem

DIY stappenplan meubel cirkelzaag Bosch - Tanja van Hoogdalem

Bosch stappenplan badkamermeubel - Tanja van Hoogdalem

Bosch stappenplan badkamermeubel - Tanja van Hoogdalem

Bosch stappenplan badkamermeubel - Tanja van Hoogdalem

DIY badkamermeubel in ons nieuwe huis

Het badkamermeubel staat in onze badkamer aan één kant tegen de muur. Daarom heb ik ook alleen rechts een zijkant aan het meubel gemaakt. Dit kun je natuurlijk zelf aanpassen naar hoe het in jouw ruimte past! De donkere kleur van het hout van het DIY meubel steekt mooi af tegen de lichte DIY wasbak die ik in mijn vorige blogpost deelde. Voor de indeling van het badkamermeubel heb ik bewust gekozen voor een smalle lade boven. Verschillende maten lades staan niet alleen leuk, maar de bovenste smalle lade is ook nog eens praktisch om mijn make-up in te organiseren :). De doorzichtige bakjes voor mijn make-up kocht ik bij Ikea. De lampjes naast de spiegel zijn van Hkliving. Het zijn eigenlijk twee losse lampen, maar ik heb ze samengevoegd tot 1 lamp in ongelijke hoogtes. Dit geeft een speels effect! De spiegel boven het badkamermeubel kocht ik bij Zara Home.

DIY badkamer - Tanja van Hoogdalem

DIY apothekerskast badkamer - Tanja van Hoogdalem

DIY badkamermeubel - Tanja van Hoogdalem

DIY badkamermeubel lades - Tanja van Hoogdalem

DIY apothekerskast

Extra opbergruimte is altijd fijn, zeker als je niet heel veel ruimte hebt! Creatief omgaan met de ruimte vind ik daarom erg belangrijk. De doucheruimte en het badkamermeubel zijn van elkaar gescheiden door een muurtje. Om de ruimte goed te benutten bedachten we een mogelijkheid voor opbergruimte in dit muurtje in de vorm van een apothekerskast. Op deze manier hebben we er een hele hoop opbergruimte bij, zo fijn! De binnenkant van de kast is van MDF en de buitenkant kreeg dezelfde look als het badkamermeubel, namelijk MDF fineer Amerikaans noten. Ik heb van dit gedeelte van de kast geen stappenplan, maar mocht daar behoefte aan zijn dan kan ik deze later nog uitwerken :).

Badkamermeubel met lades DIY - Tanja van Hoogdalem

Verlichting badkamer - Tanja van Hoogdalem

DIY wasbak - Tanja van Hoogdalem

DIY badkamer - Tanja van Hoogdalem

Wat vinden jullie van het resultaat?

Liefs,

Tanja

 

 

Note: Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Power Tools