Een DIY wasbak voor in ons nieuwe huis! Een aantal weken geleden deelde ik op Instagram al het eindresultaat van de DIY wasbak en nu heeft hij eindelijk een plekje gekregen in het nieuwe huis :). In deze blogpost deel ik met jullie het stappenplan hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan. Geen beginnersklusje, maar mocht je al wel wat ervaring hebben dan erg leuk om te maken!

Stappenplan DIY wasbak

Stap 1: tekenen

Teken een ovaal met behulp van twee spijkertjes en een touwtje. Ik heb een ovaal getekend van ongeveer 55 cm.

Stap 2: zagen

Zaag de ovale mal met behulp van de decoupeerzaag. Zorg dat je gelijk op de lijn zaagt omdat je het buitenste gedeelte van het hout ook nodig hebt voor de mal. Laat je decoupeerzaag invallen of boor een aantal gaatjes achter elkaar zodat je decoupeerzaag daarin past.

Stap 3: deel 1 mal

Na het uitzagen van de ovaal houd je een rechthoekige plaat met een ovaal gat over (zie foto). Dit noem ik voor de duidelijkheid even deel 1 van de mal. 

Stap 4: deel 2 mal

Deel 2 van de mal is een ring van 4 cm breed gezaagd uit het ovaal die je bij stap 2 hebt gezaagd. Deze 4 cm is straks de  breedte van de rand van je wasbak. Zorg dat je van deel 2 en het ovaal 1 cm rondom afhaalt zodat het buigtriplex ertussen past (zie foto).

Stap 5: zagen bodem

Zaag het ovaal in 4 stukken in een X vorm. Zaag in een hoek van 2 graden zodat je een lichte knik krijgt. Deze knik zorgt voor een goede afwatering. Lijm de delen vervolgens weer aan elkaar met houtlijm.

Stap 6: zagen

Zaag 2 stroken buigtriplex 17 cm hoog en 12 cm hoog.

Stap 7: zagen en lijmen latjes

Zaag vervolgens de halfronde latjes in stukjes van 15,2 cm (17 cm – dikte ring van  1,8 cm).  Plak de latjes met houtlijm op gelijke afstand van elkaar op het buigtriplex wat je zojuist gezaagd hebt (17 cm). Laat goed drogen.

Stap 8: strook bevestigen

Bevestig de hoge strook met de latjes aan de ring (deel 2). Bevestig deze met een tacker (nietjes) of schroeven. Bevestig vervolgens de andere strook van 12 cm aan de bodem (ovaal)

Stap 9:  

Druk deel 1 op de buitenkant over de strook met latjes (zie foto).

Stap 10: afvoerplug

Schroef op de bodem de afvoerplug en plaats de bodem in de opening van deel 2 (de ring). Zie foto voor toelichting.

Stappenplan ovale waskom - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan wasbak - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan wasbak - Tanja van Hoogdalem

DIY wasbak beton - Tanja van Hoogdalem

 

Stap 11: mal vastmaken

Draai vervolgens de mal om en schroef hem vast

Stap 12: beton aanmaken

Maak vervolgens het beton aan en voeg optioneel wat kleurstof toe

Stap 13: mal vullen

Plaats vervolgens een pvc pijp 50 ⌀ op de plug. Gooi de mal vol en gebruik een hakhamer of tik tegen de zijkanten zodat het beton goed verdeelt en je er alle lucht uit klopt.

Stap 14: uitharden

Voor de stevigheid kun je ook nog wapeningstaal in het beton drukken. Laat een week uitharden voordat je de mal losmaakt.

Stap 15: aflakken

Voor de afwerking van de wasbak heb ik een transparante coating gebruikt.

DIY wasbak beton latten - Tanja van Hoogdalem

DIY wasbak - Tanja van Hoogdalem

DIY wasbak in de badkamer

Zoals je hebt kunnen lezen is deze DIY wasbak niet echt een beginnersklus, maar wel heel erg leuk om te maken! De wasbak stond al een tijdje klaar in de werkplaats en nu heeft hij een plekje gekregen in de nieuwe badkamer. Erg leuk om er nu elke dag van te genieten :)! De wasbak steekt mooi af tegen het donkere noten hout van het DIY badkamermeubel. De messing kraan geeft een mooie warme touch aan het geheel, net als de Meraki zeephouders. Wat vinden jullie ervan?

Meer lezen over onze nieuwe badkamer? Eerder schreef ik al een blog over de DIY wandkast met radiatorombouw en het DIY badkamermeubel.

Liefs,

Tanja