De eerste DIY in ons nieuwe huis is een feit! In een vorige blogpost gaf ik een update over de eerste week van de verbouwing. In tussentijd is er heel wat gebeurd en in deze blogpost deel ik het resultaat van de DIY radiatorombouw en wandkast met nissen in één! In de badkamer hebben we vloerverwarming, maar omdat de slaapkamer en badkamer één open ruimte is, hebben we ook nog een extra radiator om de ruimte te verwarmen. Deze zit onder de schuine kap. Omdat ik een radiator niet zo mooi vind staan in de ruimte, bedacht ik een maatwerk kast met ombouw voor de radiator.

Voor & na de verbouwing

Zoals je ziet is er flink wat veranderd nadat we de sleutel kregen van ons nieuwe huis! We gingen allereerst aan de slag op de bovenverdieping. De vliering sloopten we eruit waardoor het plafond een stuk hoger is geworden. Heerlijk die ruimte! De kledingkast ging er ook uit en op die plek kwam het vrijstaande ligbad en de DIY wandkast met radiatorombouw. De badkamer is nu een open ruimte met de slaapkamer. We hebben hiervoor gekozen omdat het huis niet heel groot is en het door minder muren wat ruimtelijker wordt! Daarnaast ziet het er ook nog eens heel leuk uit, zo’n bad in je slaapkamer :). Hieronder deel ik het stappenplan voor de DIY radiatorombouw met wandkast in één!

Bosch stappenplan badkamermeubel - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan wandkast met radiatorombouw

Stap voor stap leg ik hieronder uit hoe je zelf aan de slag kunt gaan met deze DIY. Voor deze klus heb ik weer het Bosch 18 V Power for ALL-accusysteem gebruikt. In een eerdere blogpost deelde ik hier al meer over. Met dit accusysteem kun je één 18 Volt accu voor alle machines binnen het 18 Volt systeem gebruiken. Hiermee bespaar je dus  geld omdat je ook machines zonder accu kunt aanschaffen.

Stap 1: uitlijnen

Zet met een lijnlaser een loodrechte lijn op de muur. Deze lijn kun je gebruiken om je wandkast waterpas te maken.

Stap 2: boren en schroeven

Boor en schroef vervolgens een vuren lat tegen de muur, langs de waterpas lijn. Herhaal vervolgens stap 1 & 2 voor het schuine dak.

Stap 3: stroken MDF zagen & bevestigen

Plaats vervolgens een strook MDF tegen de lat haaks op de muur. De bovenkant heb ik onder een hoek gezaagd van 45 graden. Dit omdat het dak 45 graden is. Herhaal vervolgens deze stap alleen dan voor het schuine dak. De strook bij het schuine dak heb ik een stuk van de lat geplaatst, tegen de balk aan. Een breedte van ongeveer 20 cm, zie foto ter illustratie. In de rechtste strook MDF heb ik met de gatenboor ook nog een opening voor de radiatorknop gemaakt.

Stap 4: kader maken

Bevestig vervolgens aan de rechtse kant nog een strook MDF om daar ook een dikte van 20 cm te krijgen, net zoals onder het schuine dak. Zo heb je rondom een kader.

Stap 5: achterplaat bevestigen

Bevestig een achterplaat tegen de muur. Dit wordt de achterwand van je nissen.

Stap 6: MDF strook 

Bevestig aan de onderkant (tegen de achterplaat) een mdf strook.

Stap 7: uitsparing radiator

Zaag vervolgens twee stroken mdf met een uitsparing voor je radiator. Deze plaats je rondom de radiator, zie foto ter illustratie.

Stap 8: vuren latten

Bevestig nu vuren latten tegen de achterwand. Dit is de basis voor je planken. Plaats boven en onder je vuren lat een MDF strook. Doe dit bij alle drie de latten. Zie foto ter illustratie.

Stap 9: voorkant dichtmaken

Zet de voorkant van de kast dicht met een houten plaat van 12 mm MDF.

Stap 10: frezen

Boor vervolgens gaten op de plek waar de nissen moeten komen. Frees nu met een bovenfrees de nissen uit. Ik heb hier de Bosch bovenfreesmachine POF 1200 AE voor gebruikt.

Stap 11: schuren

Met de accumultischuurmachine heb ik de wandkast glad geschuurd.

Stap 12: radiator schilderen

Vervolgens kun je aan de slag met de ombouw voor de radiator zelf. Ik heb de radiator eerst met een primer zwart gemaakt. Zo valt hij veel minder op onder de ombouw dan als hij wit zou zijn.

Stap 13: latjes zagen & lijmen

Zaag met de accucirkelzaag latjes in een breedte naar keuze. Ik heb hiervoor MDF fineer Amerikaans noten gebruikt. Zaag losse latjes voor de bovenkant en voor de voorkant in verstek. Hier heb ik de tafelzaag van Bosch voor gebruikt (AdvancedTableCut 52). Bevestig de latjes aan elkaar met houtlijm en tape. Laat goed drogen. Bevestig aan de achterkant nog extra latjes voor extra versteviging. Het hout heb ik ten slotte in en beschermende lak gezet. Een ander voordeel hiervan vind ik dat de kleur wat donkerder en warmer wordt.

DIY radiatorombouw en wandkast met nissen

Zoals ik hierboven al aangaf hebben we naast de vloerverwarming in de badkamer ook nog een losse radiator nodig om ook de slaapkamer mee te kunnen verwarmen. Aangezien we niet zo heel groot wonen willen we creatief omgaan met de ruimte en daarom bedacht ik deze radiatorombouw en wandkast met nissen in één! Het leukste vind ik altijd om het functionele met het decoratieve te combineren. De wandkast schilderde ik in de kleur Creamy Cappuccino van Anker Stuy. Het glazen lampje kocht ik bij Zara Home, net als de spiegeltjes. Het marmeren dienblad en het zandkleurige vaasje zijn van karwei.

DIY badkamer - Tanja van Hoogdalem

Styling badkamer - Tanja van Hoogdalem

DIY radiatorombouw - Tanja van Hoogdalem

DIY wandkast en radiatorombouw badkamer - Tanja van Hoogdalem

DIY badplankje

Na het maken van de radiatorombouw had ik nog wat hout over. Ideaal om een badplankje van te maken! Ik tekende eerst een ovale vorm op het hout. Vervolgens heb ik met de decoupeerzaag de ovale vorm uitgezaagd. Met een schuurmachine heb ik de randen nog wat glad geschuurd. Aangezien ik MDF fineer Amerikaans noten heb gebruikt heb ik tot slot de randen nog met kantenband bekleed.

verlichting badkamer - Tanja van Hoogdalem

DIY badkamerkast en radiatorombouw - Tanja van Hoogdalem

 

Wat vinden jullie van het resultaat?

Liefs,

Tanja

 

Note: deze DIY is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Power Tools