Deel twee van de serie Pluk je Geluk in samenwerking met karwei! De eerste afleveringen ging over voorzaaien en maakte ik een koude kas. In deze tweede aflevering hebben we het over de grote verhuizing van de zaailingen van kleine zaaitray naar een diepere pot. Zo krijgen ze kans om dieper te groeien en dus betere wortels aan te maken en sterker te worden voordat we ze buiten kunnen uitplanten. Die verhuizing naar een grotere pot noem je verspenen. Hiervoor maakte ik een oppottafel, ideaal om aan te werken in de tuin!

Stappenplan oppottafel

Stap 1: maken van het bovenblad

Voor het bovenblad heb ik drie planken gebruikt.  Twee van 150 cm en één van 140 cm. De makkelijkste manier om de drie planken aan elkaar te maken is doormiddel van een latje onder de planken. Maar je hoeft natuurlijk niet altijd voor de makkelijkste weg te gaan ;). Ik wil liever geen kopse kanten zien en daarom heb ik aan de zijkanten twee latjes van 5 cm bevestigd. 

Deze latjes heb ik aan allebei de kanten in verstek gezaagd. Leg het latje op de planken en teken het latje af. Zie foto voor voorbeeld. Zaag wat je hebt uitgetekend uit met een decoupeerzaag. Het latje kun je vervolgens met rvs schroeven bevestigen aan de planken. Het blad voor je oppottafel is nu klaar.

Stap 2: het maken van de onderkant 

Ga vervolgens aan de slag met het maken van de onderkant van de oppottafel. Aan de binnenkant heb ik aan de zijkanten latten bevestigd waar ik de planken mee kan verbinden. De latjes dienen gelijk als plankdragers. Zie foto ter illustratie. Een voordeel hiervan is dat je ze makkelijk vast kunt schroeven zonder aan de buitenkant schroefgaten te zien.

De tussenplanken zijn 140 cm breed. Belangrijk is dat je eerst voorboort voordat je gaat schroeven anders gaat het hout splijten. Een ander voordeel als je voorboort is dat je met de schroef ook beter de twee delen hout aan elkaar vast trekt. Om de zijkanten optisch wat op te dikken heb ik nog twee stroken van 10 cm bevestigd. Ook deze heb ik doormiddel van een lat aan de binnenkant vastgezet. De achterwand bevestig je aan de zijwanden eveneens doormiddel van de latjes aan de binnenkant. Zie foto.

stap 3: optioneel deurtjes maken

Optioneel kun je nog twee deurtjes aan de onderkant van je oppottafel bevestigen. De buitenrand van de deur heb ik gemaakt van stroken van 6 cm. In de onder en boven dorpel heb ik een sponning gefreesd van 12 mm breed. De buitenrand heb ik in verstek gezaagd en met houtlijm en schroeven aan elkaar bevestigd. 1 kant laat je open zodat je de latjes ertussen kunt schuiven en met houtlijm kunt bevestigen. Zie foto ter illustratie. Ik heb zelf elke keer een stukje hout ertussen gezet om een gelijke afstand te bepalen. Als alle latjes erin zitten kun je de laatste zijkant bevestigen. 

Stap 4: bakken maken

Daarnaast heb ik ook nog twee extra bakken gemaakt voor de oppottafel. Hiervoor heb ik de zijkanten van de planken in verstek gezaagd en aan elkaar bevestigd met houtlijm en schroeven. Aan de voorkant heb ik een uitsparing gemaakt voor een speels effect en zodat je de potgrond makkelijk uit de bakken kunt scheppen.

Tot slot kun je de oppottafel in een kleur naar keuze beitsen. Ik heb gekozen voor de kleur steengrijs van cetabever. 

DIY oppottafel - Tanja van Hoogdalem

DIY oppottafel voor in de tuin

Een oppottafel is ideaal om lekker aan te werken in de tuin, planten te verpotten en om bijvoorbeeld te gebruiken voor het verspenen van de zaailingen van de vorige aflevering. Daarnaast heb ik ook twee houten bakken gemaakt. Deze zijn handig om bijvoorbeeld je potgrond in te bewaren. Aan de zijkant heb ik nog een haak bevestigd om wat tuingereedschap aan te kunnen hangen. Praktisch en decoratief! Wil je alle informatie teruglezen over de serie Pluk je Geluk? Kijk dan op de pagina van karwei!

DIY oppottafel tuin - Tanja van Hoogdalem

DIY oppottafel Pluk je Geluk - Tanja van Hoogdalem

DIY oppottafel - Tanja van Hoogdalem

Liefs,

Tanja