In deze blogpost introduceer ik jullie een nieuwe serie in samenwerking met karwei, genaamd ‘Pluk je geluk’. Een videoserie waar je alles kunt leren over (pluk) tuinieren en waar ik zeven DIY-projecten maak rondom dit thema. In deze blogpost deel ik met jullie de DIY van de eerste aflevering, namelijk een koude kas! Erg leuk om bijvoorbeeld te gebruiken voor het voorzaaien voor je pluktuin!

Stappenplan koude kas

Stap 1: allereerst ben ik op zoek gegaan naar twee oude ramen of deuren zodat ik een dakje kan maken. Dit ziet er niet alleen leuk uit maar is ook nog eens ideaal voor de lichtopvang in de koude kas.

Stap 2: Zet de twee oude ramen of deuren vast met RVS scharnieren. Je krijgt nu een hoek van 90 graden. De lengte van de ramen die je kunt vinden bepaalt de lengte van het frame van jouw koude kas. De breedte van je twee ramen samen onder een hoek van 90 graden bepaalt ook weer de maat voor de breedte van je frame.

Stap 3: Nu je de maten van het dakje weet kun je aan de slag met het frame voor de onderkant. Voor mijn koude kas heb ik de poten voor de zijkanten op 90 cm gezaagd in 22,5 graad.

Stap 4: Vervolgens heb ik balken gezaagd om het huisje voor de twee zijkanten te maken. Deze heb ik in mijn geval op 50 cm gezaagd aan 1 kant 22,5 graad en 1 kant 45 graden. Zie de foto’s ter illustratie. 

Stap 5: Boor de gaten voor waar de schroeven moeten komen. Schroef de zijkant van de koude kas vervolgens vast met roestvrij stalen schroeven 5×100. Zoals de naam al zegt kun je deze goed voor buiten gebruiken.

DIY koude kas - Tanja van Hoogdalem

DIY koude kas huisje - Tanja van Hoogdalem

Stap 6: zaag de tussenbalk op maat en bevestig weer zoals stap 5. De tussenbalk is weer afhankelijk van hoe groot je ramen zijn.

Stap 7: zaag nu ook de lange balken op maat die je tussen de twee huisjes bevestigt.

Stap 8: Het frame heb ik vervolgens dichtgezet met houten planken. Om deze houten planken te kunnen bevestigingen heb ik eerst latjes gezaagd. Ik heb een blokje gebruikt om uit de meten waar het latje moet komen (zie foto). Bevestig het latje met schroeven of met een tacker. 

DIY koude kas - Tanja van Hoogdalem

DIY koude kas - Tanja van Hoogdalem

Stap 9: Zaag nu de planken op maat zodat ze in je frame passen. Zet weer vast met een tacker of met schroeven. Zorg dat je wat ruimte houdt tussen de planken zodat het hout nog kan werken en het water ook weg kan via de bodemplanken.

Stap 10: Om de koude kas op een kier open te kunnen zetten heb ik een windhaak bevestigd. Het kan namelijk erg warm worden in de kas en dan is het goed om de kas te kunnen luchten.

Stap 11: Schilder de koude kas tot slot in een kleur naar keuze. Ik heb gekozen voor een zachte groene tint,  Lindegroen van Cetabever!

Optioneel kun je de schroefgaten nog dichten met houtvuller

DIY koude kas - Tanja van Hoogdalem

Voorzaaien in de koude kas

Vind je het leuk om aan de slag te gaan met een eigen pluktuin? Dan is dit moment in maart de ideale tijd om te beginnen met voorzaaien. Doordat je gaat voorzaaien vervroeg je het proces en heb je eerder bloemen in de tuin. Je kunt natuurlijk binnen voorzaaien, maar ik heb er deze DIY koude kas voor gebruikt. Staat gelijk ook erg leuk in de tuin :).  Je kunt er ook voor kiezen om later de koude kas te vullen met potgrond en de planten in de grond te zetten in plaats van in potjes.

voorzaaien koude kas - Tanja van Hoogdalem

DIY koude kas voorzaaien - Tanja van Hoogdalem

Wat vinden jullie van het resultaat? Wil je meer lezen over deze serie? Kijk dan eens op de pagina Pluk je Geluk van karwei!

Liefs,

Tanja