Een nieuwe salontafel bij mijn roze bank! Geïnspireerd door het ribbel patroon van mijn bank ging ik aan de slag met een schets. Voorheen had ik twee losse salontafeltjes, maar mijn voorkeur ging nu uit naar één grote. Eerder had ik in de bouwmarkt al grenen decorlijsten zien liggen en het leek me leuk om deze te gebruiken voor mijn DIY salontafel! In deze blogpost deel ik met jullie het resultaat.

DIY Bosch salontafel - Tanja van Hoogdalem

DIY Bosch salontafel - Tanja van Hoogdalem DIY Bosch salontafel - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan salontafel

Stap voor stap leg ik hieronder uit hoe je zelf deze salontafel ook kunt maken! Voor deze klus heb ik het Bosch 18 V Power for ALL-accusysteem gebruikt. Ideaal voor deze klus! Je kunt namelijk één 18 Volt accu voor alle machines binnen het 18 Volt systeem gebruiken. Hiermee bespaar je dus ook nog eens geld omdat je ook machines zonder accu kunt aanschaffen.

Stap 1: materialen verzamelen

Verzamel al je materialen zoals op bovenstaand lijstje staat aangegeven.

Stap 2: aftekenen

Begin met het blad van je salontafel. Ik heb de ronding van een oude lamp gebruikt voor de vorm van mijn salontafel, maar je kunt bijvoorbeeld ook een emmer gebruiken voor de ronding of een ander rond object wat je nog hebt staan! Mijn blad is 120 x 40 cm. De vorm heb ik 2x gezaagd voor een dikker blad.

Stap 3: zagen

Zaag nu met de decoupeerzaag de twee tafelbladen op maat. Ik heb hiervoor de accudecoupeerzaag van Bosch gebruikt behorende tot het 18 Volt systeem.

Stap 4: lijmen en schroeven

Lijm en schroef de twee losse bladen aan elkaar zodat het op één dik blad lijkt. Ik heb hiervoor de accuschroefboormachine AdvancedDrill van Bosch gebruikt wederom uit hetzelfde 18 Volt systeem.

Stap 5: schuren

Schuur het tafelblad en met name de kopse kanten van het MDF met de Accu-excenterschuurmachine uit het 18 Volt systeem van Bosch.

DIY Bosch salontafel - Tanja van Hoogdalem

DIY Bosch salontafel - Tanja van Hoogdalem

Stap 6: kopse kanten insmeren

Meng houtlijm met water en smeer de kopse kanten van het tafelblad daarmee in. Dit zorgt ervoor dat de verf straks minder zuigt en dat het resultaat gladder wordt.

Stap 7: schuren

Schuur na het insmeren en drogen weer de kopse kanten van het tafelblad.

Stap 8: zagen

Begin nu met de onderkant van de salontafel. Zaag uit MDF twee keer dezelfde vorm als je tafelblad, alleen dan kleiner. Zo valt de onderkant iets in onder het blad. Gebruik hiervoor weer de decoupeerzaag.

Stap 9: tacken nietjes

Gebruik een tacker om het buigtriplex met nietjes tegen de onder en boven platen te bevestigen. Ik heb de PTK 14 EDT tacker van Bosch gebruikt.

DIY Bosch salontafel - Tanja van Hoogdalem

DIY Bosch salontafel - Tanja van Hoogdalem

Stap 10: decorlijsten zagen

Zaag of laat de decorlijsten op maat zagen in afmeting van de poot van de salontafel.

Stap 11: tacken spijkers

Bevestig vervolgens met houtlijm en tacker ( met spijkertjes) de latjes tegen de poot van de salontafel.

Stap 12: plamuren

Vul de tacker gaatjes op met plamuur. Schuur zo nodig nog even naderhand.

Stap 13: zagen en schroeven

Maak met de decoupeerzaag een opening onderin de poot van de salontafel zodat je het blad met de schroeftol aan de poot kunt bevestigen.

Stap 14: gronden en lakken

Zet de salontafel in de grondverf en vervolgens in de lak in een kleur naar keuze.

DIY woonkamer zithoek - Tanja van Hoogdalem

DIY salontafel in de woonkamer

Zoals ik hierboven al aangaf wilde ik graag een grotere salontafel in mijn woonkamer! Ik koos voor een ovale vorm, dit geeft een speels effect bij de rechthoekige bank en het vloerkleed. De poot van de tafel maakte ik van grenen decorlijsten. Deze bevestigde ik tegen elkaar aan zodat de ribbel van de bank terug zou komen in de tafel! Een leuke match zo, vinden jullie ook niet? :). Een vaas met wat droogbloemen en wat boeken kregen een plekje op de tafel. Genoeg ruimte nu! De kleur van de salontafel mengde ik zelf met restjes verf die ik nog had staan.

DIY salontafel - Tanja van Hoogdalem

Wat vinden jullie van het resultaat?

Liefs,

Tanja

 

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Home & Garden