Zo’n 1,5 jaar geleden deelde ik de eerste beelden van onze badkamer. Sindsdien zijn er veel vragen binnengekomen of er ook een stappenplan van de DIY apothekerskast in de badkamer online komt. Daar is hij dan eindelijk! We hebben er onwijs veel plezier van en door op deze manier een kast te maken in een scheidingswand win je een hele hoop opbergruimte. Hopelijk hebben jullie er door onderstaand stappenplan ook wat aan :).

DIY apothekerskast - Tanja van Hoogdalem

Bosch stappenplan badkamermeubel - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan DIY apothekerskast

Stap 1: ombouw maken

Begin met het maken van de ombouw. Houd er hierbij rekening mee dat als je net als wij aangrenzend een wasbak met inbouwkraan wilt plaatsen, er ruimte in de ombouw moet komen voor de inbouwkraan. Zie bovenstaande foto. Wij hebben watervast verlijmd multiplex gebruikt voor de ombouw.

Stap 2: lades maken

Maak vervolgens twee lades. Wij hebben voor twee lades gekozen omdat één lade te instabiel zou worden. De kast is namelijk smal en hoog is. Elke lade heeft bij ons drie vakken. Zaag het hout op maat en schroef vast. Houd er hierbij ook weer rekening mee dat je eventueel een uitsparing moet maken voor de inbouwkraan in de onderste lade. De twee lades kun je nu schilderen.

Stap 3: ladegeleiders bevestigen

Bevestig nu de ladegeleiders aan de binnenkant van de ombouw. Bevestig ook montagebeugels aan de onderkant van allebei de lades. Houd er rekening mee dat je ladegeleiders gebruikt die je ver genoeg kunt uittrekken omdat het een diepe kast is. Die van ons zijn 70cm.

DIY apothekerskast - Tanja van Hoogdalem

DIY apothekerskast - Tanja van Hoogdalem

DIY apothekerskast - Tanja van Hoogdalem

DIY apothekerskast - Tanja van Hoogdalem

Stap 4: front maken

Ondanks dat het twee losse lades zijn maak je één ladefront die je aan de twee lades bevestigt. Zo maak je er een stabiele lade van. Het ladefront en de gehelde voorkant van de kast maak je uit één stuk hout zodat de houtnerf mooi doorloopt. Met de accucirkelzaag zaag je het ladefront uit het voorpaneel. Het ladefront schroef je aan de ladeblokken en de omlijsting van het overgebleven deel verlijm je op de voorkant van je kast in de badkamer. Als je net als wij gefineerd walnoot hout wilt gebruiken, moet je tot slot de kopse kanten nog afwerken met kantenband.

Stap 5: kast plaatsen

Vervolgens kun je de kast plaatsen. De ene kant hebben wij bekleed met gipsplaat en vervolgens betegeld. De andere kant hebben we ook bekleed met gipsplaat, vervolgens gestuct en afgewerkt met beton cire.

Stap 6: hout afwerken

Het gefineerde hout hebben we tot slot in twee componenten lak gezet. Zo is de kast goed beschermd tegen vocht.

DIY apothekerskast badkamer - Tanja van Hoogdalem

DIY apothekerskast - Tanja van Hoogdalem

DIY apothekerskast - Tanja van Hoogdalem

 

Liefs,

Tanja