In mijn vorige blogpost deelde ik al het bureau boven in het kantoor, in deze blogpost deel ik het DIY bureau met kastenwand en radiatorombouw op de benedenverdieping. Naast werkruimte was er ook behoefte aan opbergruimte. Het ontbrak aan tijd om een volledige kastenwand te maken, daarom bedacht ik een oplossing met bestaande Ikea kasten. Onderstaand deel ik het resultaat!

DIY bureau - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan: DIY bureau met radiatorombouw

Stap 1: poten maken

Zaag een poot van twee platen 18 mm MDF in verstek met de accucirkelzaag. Zo creëer je een optisch dikkere poot. De poot is totaal 6 cm dik. Zaag ook een zijpaneel die tegen het ladekastje komt. Het zijpaneel is maar een enkele plaat 18 mm MDF. Zie foto ter illustratie.

Stap 2:uitsparing zagen

Zaag nu met de accudecoupeerzaag een uitsparing uit de poot en het zijpaneel waar de vuren latten voor het frame in kunnen vallen.

Stap 3 vuren latten bevestigen

Bevestig vervolgens een vuren lat tegen de muur en de vuren latten op de poot en het zijpaneel.

Stap 4: ladekast plaatsen

Plaats het ladekastje (PLATSA van Ikea) naast het zijpaneel. Schroef het kastje aan het zijpaneel.

Stap 5: bureaublad maken

Maak nu het blad van het bureau op dezelfde manier zoals beschreven in de vorige blogpost. Het blad is 70 cm diep.

Stap 7 vakkenbak maken

Maak nu achter het bureau een verhoogde bak met vakjes van 10 cm diep. Deze rust op het frame van de vuren latten. Zaag hiervoor stroken MDF met de tafelzaag en bevestig ze aan elkaar met houtlijm en schroeven of spijkers. De totale diepte van het bureaublad met de vakkenbak is dan dus 80 cm.

Stap 8 kast plaatsen

Plaats vervolgens de Billy/oxberg kast van Ikea op het bureaublad. Deze kast is even breed als de ladekast in bovengenoemde stap. Plaats de kast zo dat je aan de achterkant nog ruimte over hebt. Dit kun je dichtzetten met MDF of net als wij de ruimte optimaal benutten door er plankjes te plaatsen. De ruimte tussen de kast en het plafond maak je ook met MDF dicht.

Stap 9: radiatorombouw 

Voor de radiatorombouw zaag je smalle stroken hout op maat met de tafelzaag. Deze latten zijn 6cm breed. Bevestig deze stroken aan een raamwerk rondom met houtlijm en nietjes. Ik heb hier een tacker voor gebruikt. Zie foto ter illustratie. Aan de bovenkant van de ombouw maak je twee deuvels zodat je de ombouw kunt fixeren en ook nog weg kunt halen. Aan de onderkant van het bureau maak je dan twee gaten waar de deuvels invallen.

Stap 10: afwerking

Net als boven heb ik het bureau afgewerkt met beton cire! De kleur van de radiatorombouw en de kasten is G0.10.70 van Sikkens.

DIY bureau met radiatorombouw - Tanja van Hoogdalem

DIY bureau met kastenwand - Tanja van Hoogdalem

DIY bureau met kastenwand

Om tijd te besparen bedacht ik een oplossing met opbergkasten van Ikea, namelijk met de Billy/Oxberg boekenkast en de Platsa ladekast. Allebei de kasten zijn 80 cm breed en daarom goed onder elkaar te combineren! Voor een speels effect liet ik het bureaublad iets uitsteken aan de voorkant. Aangezien de kasten niet even diep zijn als het bureaublad, blijft er aan de achterkant nog ruimte over om goed te benutten. Achter de kast kwamen daarom plankjes, leuk en praktisch! De handgrepen op de kasten zijn van ZARA HOME, net als de stoel bij het bureau.

DIY radiatorombouw

DIY bureau ikea kastenwand - Tanja van Hoogdalem

 

Liefs,

Tanja