Afgelopen week reisde ik op uitnodiging van IKEA naar Zweden. Door IKEA was ik uitgenodigd voor de Democratic Design Days. In Älmhult, het hart van IKEA, kreeg ik een kijkje in de keuken van IKEA, ontmoette ik de designers achter de producten en werden de collecties en de samenwerkingen voor 2019 gepresenteerd.

De persreis met IKEA

Een tijdje terug werd ik uitgenodigd om mee te gaan op persreis met IKEA naar Zweden. Het zal voor jullie waarschijnlijk geen verrassing zijn dat ik over deze uitnodiging heel enthousiast was! Ik heb meerdere keren al geblogd over IKEA items. Zo maakte ik bijvoorbeeld al een hack met de BILLY boekenkast en met de EKET kastjes.

IKEA reis Zweden - Tanja van HoogdalemOp Schiphol zou ik de anderen uit de groep ontmoeten: Sabine en Sophie van IKEA en de rest van de groep die mee waren voor ELLE, NU.nl, RTL Bright, AD en Amayzine. Ik was onwijs zenuwachtig voor het vliegen, maar gelukkig bestond de groep uit hele lieve mensen die me door de vlucht heen hebben gepraat! Nogmaals dank aan mijn reisgezelschap :)! Vanaf het vliegveld Kopenhagen moesten we de trein pakken naar Älmhult in Zweden. Tijdens de reis hebben we nog in een klein Zweeds dorpje gepicknickt aangezien de trein niet verder reed. Uiteindelijk namen we een taxi naar het IKEA hotel omdat de trein voorlopig niet meer zou vertrekken. Daar genoten we nog even van een heerlijke maaltijd voordat we gingen slapen! De volgende dag zouden we de nieuwe collecties en samenwerkingen te zien krijgen, daar lees je hieronder meer over.

IKEA persreis - Tanja van Hoogdalem

IKEA hotel Zweden - Tanja van Hoogdalem

IKEA hotel Zweden - Tanja van Hoogdalem

IKEA hotel Zweden - Tanja van Hoogdalem

Nieuwe samenwerkingen

Tijdens het ontbijt van de tweede dag werden de samenwerkingen besproken die al eerder door IKEA naar buiten waren gebracht. De designers van deze collecties kwamen aan het woord en we kregen de prototypes te zien. Eentje die er wel echt uitsprong, zowel bij mij als bij jullie, is de collectie van Virgil Abloh. Vooral de stoelen, de tafel, de vitrinekastje en het daybed spraken jullie aan. Wat een mooie collectie!

Aan het einde van de dag werken de nieuwe samenwerkingen bekend gemaakt die tot nu toe strikt geheim waren. IKEA gaat nieuwe samenwerkingen aan met LEGO, e-sports, Stefan Diez, adidas, Olafur Eliasson en Saint Heron. Ik vroeg aan jullie welke populair waren en de onderstaande twee werden het meest genoemd.

IKEA x adidas

Dit was één van de samenwerkingen waar jullie nieuwsgierig naar waren! De samenwerking tussen IKEA en adidas is er op gericht om te kijken hoe woonruimte en sport elkaar kunnen versterken. De focus ligt op thuis makkelijker te trainen, dit bespaard namelijk tijd en geld. Allereerst gaan IKEA en adidas tijd doorbrengen in huizen van mensen in verschillende landen en levensfasen om meer te leren hoe mensen leven. Er waren helaas nog geen prototypes van deze samenwerking, maar de producten zullen onder andere bestaan uit handige items om thuis mee te te trainen.

IKEA x LEGO Group

Nog zo’n toffe samenwerking waar jullie nieuwsgierig naar waren! IKEA en de LEGO Group gaan samenwerken om het spelen te stimuleren en deel uit te laten maken van het dagelijks leven. Helaas zijn hier ook nog geen concrete plannen voor producten over bekend, we moeten nog even geduld hebben! Waar denk jij aan als je aan een samenwerking met LEGO denkt? Misschien toevoeging van nieuwe kleuren in plaats van de standaard kleuren? Toffe speelitems voor kinderen en misschien wel een tof LEGO krukje? We gaan het zien! :)

Benieuwd naar alle komende samenwerkingen? Via deze link lees je er meer over.
IKEA Rumtid Zweden - Tanja van Hoogdalem
IKEA virgil - Tanja van Hoogdalem

IKEA persreis - Tanja van HoogdalemIKEA museum, Test Lab en de fotostudio

Tijdens deze persreis kregen we ook een kijkje in het IKEA museum, het Test Lab en de fotostudio. Het IKEA museum is in de plaats gekomen van de eerste IKEA winkel. In het IKEA museum zie je de meubelstukken vanaf de start van IKEA. De eerste vestiging in Nederland was in Sliedrecht, ik ben er eindeloos vaak geweest aangezien ik al mijn hele leven In Dordrecht woon. In stories hebben jullie misschien al gezien dat je in het IKEA museum ook een foto kunt maken waarbij je zelf op de cover staat. Echt een bezoekje waard dus mocht je naar Zweden gaan!

Het testlab en de fotostudio waren minstens zo indrukwekkend! In het testlab kregen we te zien hoe producten worden getest met onder andere hitte, koeling en kracht. In de fotostudio kregen we een kijkje achter de schermen hoe en waar de foto’s van de catalogus worden geschoten. Heel inspirerend! Ook kregen we te zien dat IKEA regelmatig met een 3D-scanner werkt om foto’s te maken. Dit is vooral handig als een item meerdere kleuren heeft, zoals een keukenkastje of een bank.

IKEA persreis Zweden - Tanja van Hoogdalem

Heel veel eten en gezelligheid

Als zoetekauw heb ik mijn hart op kunnen halen! Al snel kreeg ik deze stempel ook opgedrukt van de groep aangezien ik de eerste avond begon met het toetje en daarna pas mijn hoofdgerecht nam ;). Naast alle seminars, interviews en bezichtigingen die we hebben afgelegd, was er ook tijd voor ontspanning. Zo hadden we de tweede avond een heerlijke barbecue en gingen we daarna los op de dansvloer. Een onwijs gezellige avond met heel veel lekker eten en drinken en fijne gesprekken. Op de tweede dag hadden we ook een geweldige break tussendoor: een lopend buffet met allemaal koekjes, ijsjes en lekkernijen. En niet te vergeten de heerlijke kaneelbroodjes. Je kon aan het begin een tasje pakken en die helemaal volstoppen als je dat wilde. Je kunt wel raden hoe vol mijn tasje zat… ;)

Benieuwd naar meer? Op mijn Instagram kun je onder het kopje ‘IKEA persreis’ al mijn stories zien van de trip!

Liefs,

Tanja