De DIY eettafel bij de hoekbank met ronde vormen die ik eerder al deelde! De eettafel heb ik zo gemaakt dat hij goed past bij de vorm van de hoekbank.  Zo kunnen we optimaal van de ruimte gebruik maken! In deze blogpost deel ik hoe ik dat gedaan heb.

Stappenplan DIY eettafel

Stap voor stap leg ik hieronder uit hoe je zelf aan de slag kunt gaan met deze DIY eettafel. Net als voor alle andere DIY’s die ik maak, gebruik ik mijn gereedschap van Bosch: het 18 V Power for ALL-accusysteem. Naast dat het ideaal is dat je één accu voor alle machines binnen het 18 Volt Systeem kunt gebruiken, is er nog een voordeel. Dankzij de ingebouwde Syneon Technology houdt de accu het namelijk langer vol. De accu werkt dankzij deze technologie automatisch in het meest efficiënte vermogensbereik. Dus heb je een zware klus (bijvoorbeeld dicht hout) of een lichtere klus: door de Syneon Technology heb je automatisch het juiste vermogen voor een specifieke klus!

Stap 1: maat bepalen

Bepaal de lengte en de breedte van de tafel. Bepaal ook hoe groot je de hoeken van de tafel wilt afronden. Ik heb gekozen voor een radius van 40 cm, aangezien dit precies aansluit bij de radius van de bank.

Stap 2: mal maken

Maak een mal met de bovenfreesmachine zodat je precies de maat hebt voor de hoeken van de tafel. Zie foto’s ter illustratie. Ik heb hier de Bosch bovenfreesmachine POF 1200 AE voor gebruikt.

Stap 3: blad maken

Vervolgens ga je aan de slag met het blad. Allereerst zaag je een plaat op maat met de accucirkelzaag op de gewenste afmeting. Om het blad optisch dikker te laten lijken, bevestig je onder deze plaat twee lagen van stroken multiplex rondom in plaats van volledige platen. Zo bespaar je een hoop hout. Lijm en schroef deze op elkaar.

Stap 4: hoeken afronden

Vervolgens bevestig je de mal op elke hoek van de tafel. Met een kopieerfrees frees je de hoeken op maat. Als je geen bovenfrees hebt, kun je dit ook netjes uitzagen met een decoupeerzaag. Je hebt daarna alleen wel meer werk met schuren.

Stap 6: tafelpoot maken

Ga nu verder met de voet van de tafel. De voet heeft bij onze tafel een diameter van 40. Zaag of frees twee cirkels multiplex met een diameter van 40. Zaag vervolgens bij één van de cirkels het middelste gedeelte uit. Zie foto ter illustratie. Dit is om later gewicht in de poot aan te brengen. Bevestig de twee cirkels aan elkaar met latten. Zaag de latten op maat zodat de totale hoogte van de tafel ongeveer rond de 76 cm wordt.

Stap 7: buigtriplex

Bekleed de poot vervolgens met buigtriplex en zet vast met lijm en tacker of schroeven. De poot kun je opvullen met bijvoorbeeld zand of lood, zodat de tafel stabiel wordt! De poot staat namelijk in het midden en het blad steekt een eind uit, zo voorkom je dat de tafel gaat kantelen.

Stap 8: schuren

Schuur alles glad met de accumultischuurmachine.

Stap 9: afwerking

Vervolgens kun je de tafel afwerken naar keuze. Schilderen of zoals bij ons fineren. Fineer breng je aan met contactlijm en hierbij breng je de lijm tweezijdig aan. Dus op de achterkant van het fineer en op bijvoorbeeld je tafelblad. Dit druk je stevig aan en werk je vervolgens af met een frees zodat je het fineer op maat maakt en een mooie afwerking hebt. Tot slot zet je het fineer in de olie of lak ter bescherming.

DIY Eettafel

Aangezien de DIY hoekbank het uitgangspunt was van de eethoek, heb ik de eettafel daarop aangepast. De ronde hoek van de eettafel past precies in de ronde hoek van de hoekbank, zodat je daar ook fijn aan tafel kunt zitten. Ook heb ik er rekening mee gehouden dat we goed onze benen kwijt kunnen onder de tafel. De poot van de eettafel mocht dus niet in de weg zitten. Daarom heb ik gekozen voor een grote ronde poot in het midden! Doordat het kussen van het bankje uitsteekt van het frame, kun je ook nog wat met je benen naar achteren. Dat is ook wel zo comfortabel :). Het is een heerlijke plek geworden waar we met elkaar kunnen eten en/of borrelen, met uitzicht over de tuin en het land! Dat was naast het besparen van ruimte ook de voornaamste reden om in deze hoek de eettafel met een grote hoekbank te plaatsen.

Kussens DIY hoekbank - Tanja van Hoogdalem

DIY eettafel - Tanja van Hoogdalem

DIY eettafel - Tanja van Hoogdalem

DIY eettafel - Tanja van Hoogdalem

food styling eettafel - Tanja van Hoogdalem

DIY eettafel - Tanja van Hoogdalem

DIY eettafel hoekbank - Tanja van Hoogdalem

Liefs,

Tanja

 

 

Note: deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Power Tools