Inmiddels genieten we al een tijdje van onze keuken die we volledig zelfgemaakt hebben. Eerder kwam er al een stappenplan online over ons keukeneiland en het ronde nisje. Aangezien er ook veel vragen binnen blijven komen over de keukenfrontjes, volgt in deze blogpost een stappenplan hoe je deze zelf kunt maken!

DIY lades keuken - Tanja van Hoogdalem


Kasten en lades maken

De kasten en lades van de keuken hebben we net als de rest van de keuken ook zelfgemaakt. Hoewel Ikea keukenkastjes een alternatieve optie zijn in plaats van de kasten zelf te maken, bleek hun standaardmaatvoering niet optimaal aan te sluiten op onze ruimte. Als we voor Ikea kasten hadden gekozen, zouden we gedwongen zijn geweest om aan de zijkanten van het keukenblok opvulstukjes te gebruiken. Dit had niet onze voorkeur, vandaar dat we zelf aan de slag zijn gegaan. We hebben zwart MDF gebruikt om de lades en kasten te maken. Het MDF hebben we twee keer behandeld met transparante lak om het vocht- en vuilafstotend te maken.

DIY keukenfrontjes Amerikaans notenhout - Tanja van Hoogdalem

Servies tray Ferm Living - Tanja van Hoogdalem

DIY keukenfrontjes - Tanja van Hoogdalem

DIY keukenfrontjes maken

Voor de keukenfrontjes hebben we massief Amerikaans notenhout gebruikt. Om de keukenfrontjes te maken, zaag je allereerst de frontjes op maat met de accucirkelzaag. Met een bovenfrees hebben we lijnen in het hout gefreesd om een speels effect te creëren. Hiervoor gebruikten we een V-groeffrees. Deze frezen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, maar we kozen voor een kleinere maat om een subtiele groef te verkrijgen. Met keukenkastscharnieren hebben we de deurtjes aan de kast bevestigd. Tot slot hebben we het Amerikaans Noten behandeld met olie. De behandeling verdiept niet alleen de kleur van het hout, maar zo creëer je ook een beschermende laag. Dit maakt het eenvoudiger om het hout schoon te maken en kun je langer genieten van de prachtige uitstraling van het Amerikaans notenhout! Belangrijk om rekening mee te houden is dat hout een natuurlijk materiaal is en daardoor gevoelig is voor schommelingen in vochtigheid en temperatuur. Als de luchtvochtigheid stijgt, zal het hout vocht opnemen en uitzetten. In drogere omstandigheden zal het hout krimpen. Dit effect is merkbaar bij de twee deurtjes die we hebben, maar de ladefrontjes, omdat ze zijn bevestigd aan het binnenwerk van de lade, hebben hier geen last van.

Liefs,

Tanja