Een keukeneiland met ronde vormen! Dat er een keukeneiland moest komen was niet meteen zeker. Zoals ik eerder al aangaf is de ruimte niet heel groot en een keukeneiland neemt flink wat ruimte in beslag. Na het maken van een aantal schetsen besloten we er toch voor de gaan. Door het gebruik van ronde vormen maken we het eiland wat ‘luchtiger’. Om ruimte te besparen komt het eiland ook aan 1 kant tegen de muur. In deze blogpost deel ik weer het resultaat met jullie!
Stappenplan keukeneiland
Aangezien het hier gaat om een op maat gemaakt meubel toegepast voor een specifieke ruimte, is het stappenplan globaal ter inspiratie en naar eigen inzicht toe te passen.
Stap 1: maat bepalen
Bepaal de binnenwerkse maat van je keukeneiland. Wij gaan uit van 3x 60 cm: koelkast, vriezer en een ladekast.
Stap 2: op maat zagen
Begin met het maken van het blad. Gebruik hiervoor populieren multiplex en voorgebogen multiplex. Zaag de voorgebogen profielen op maat met bijvoorbeeld een afkortzaag. Zaag vervolgens de bovenplaat op maat met de accucirkelzaag. De maat van de bovenplaat wordt bepaald door de ronding van het voorgebogen multiplex. Zie foto ter illustratie hoe het blad in elkaar zit.
Stap 3: profielen vastmaken
Bevestig de voorgebogen profielen aan de bovenplaat door middel van deuvels. Zet dit extra vast met houtlijm.
Stap 4: blad maken
Zaag vervolgens latten op maat voor aan het bovenblad. De radius van het voorgebogen multiplex bepaalt de maat van deze latten (- 18 mm van de houten plaat die er bovenop komt). Bevestig deze met houtlijm. Plaats vervolgens een plaat multiplex op deze latten. De plaat komt tussen het voorgebogen multiplex. Zie foto ter illustratie.
Stap 5: ronde hoeken maken
Maak in de hoeken klosjes van hout. Maak ze groot genoeg zodat een gedeelte van de klos uitsteekt. Dit zodat je op deze manier de vorm rond kunt maken. Ga nu verder met het creëren van de ronding. Gebruik hiervoor een schaaf en de accumultischuurmachine.
Stap 6: zijkanten maken
Maak nu de twee zijkanten op dezelfde manier zoals je het blad hebt gemaakt.
Stap 7: keukenkastjes
Aan de voorkant onder het keukeneiland hebben we een ruimte gecreëerd voor een koelkast, vriezer en een ladekastje. De kastjes zijn 60 cm diep en 60 cm breed. Maak achter de kastjes een plaat multiplex om alles dicht te zetten. Deze plaat valt terug onder het blad zodat je ruimte overhoudt voor barkrukken. Zie foto ter illustratie.
Stap 8: personal touch
Omdat ons keukeneiland aan één kant ‘verdwijnt’ in de muur, hebben we aan die kant met de accudecoupeerzaag een ‘hapje’ uitgezaagd. Zo sluit hij mooi aan op de ronding van de muur. Dit bespaart ook gelijk ruimte.
Stap 9: plamuren
Plamuur nu alle naadjes en eventuele oneffenheden met bijvoorbeeld 2 componenten plamuur. Laat goed drogen en schuur glad.
Stap 10: beton cire
Wij hebben ervoor gekozen om het eiland af te werken met beton cire. Laat je van te voren goed informeren welke stappen je moet volgen voor deze toepassing.
DIY keukeneiland van beton cire
Wat een feestje dat de keuken af is! In een eerdere blogpost deelde ik al dat we meer ruimte in de keuken hebben gecreëerd door muren te doorbreken. De keuken was eerst erg smal met een klein kamertje daarnaast. Ook hebben we de muur richting de hal gedeeltelijk doorgebroken voor een ruimtelijker effect. We zijn erg blij dat we uiteindelijk toch voor een keukeneiland hebben gekozen. We hebben er al veel aan gezeten en als extra werkruimte is het ook heel functioneel! De zelfgemaakte krukjes passen mooi in het geheel. We kozen voor dezelfde warme tint beton cire als die we gebruikt hebben in de badkamer. Aan de ene kant van het keukeneiland hebben we dus ruimte om te zitten, aan de andere kant zit de vriezer, koelkast en ladekast. Na alle uren verbouwen is het tijd om hier even fijn van te gaan genieten :)!
Liefs,
Tanja
Note: deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Power Tools
Ik ben echt diep onder de indruk van al jouw werk. Geniet ervan!
Wauw! Vraagje, wat is de maat van de ‘bocht’ in het hout? En hoe zijn de laden en deurtjes er precies in verwerkt?
Super knap, van waar komen de lampen boven het eiland?