Een blogpost met een eerste DIY in de keuken! We zijn heel wat klusuren verder en in deze blogpost deel ik de tussenstand van een eerste DIY. Het leek me leuk om naast het aanrecht wat ruimte te hebben om servies uit te stallen. Aangezien de ruimte al veel rechte elementen heeft, wilde ik deze wat breken met ronde vormen. Dit kwam tot uiting in een ronde nis naast het aanrecht. Onderstaand deel ik het stappenplan met jullie!

Before keuken - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan ronde nis voor servies

Stap 1: Frame maken

Maak een frame van vuren latten op de muur. Bijvoorbeeld vuren latten 7×4,5cm. Zie foto ter illustratie. In het frame bepaal je de hoogte en de breedte van de nis. Hoe verder je je voorzetwand naar voren plaatst, hoe dieper de nis. Onze nis heeft een diepte van 10 cm.

Stap 2: cirkels aftekenen 

Teken een halve cirkel met behulp van een lat die fungeert als een grote passer. Zie foto ter illustratie. Zaag deze cirkel uit met de accudecoupeerzaag. Maak er twee. Eentje voor de achterzijde van de nis en eentje voor de voorzijde.

Stap 3: halve cirkels bevestigen

Bevestig nu de eerste halve cirkel aan twee vuren latten.  Zet nu de vuren latten vast aan het frame wat al tegen de muur staat. Zie foto ter illustratie. Bevestig vervolgens met schroeven de tweede halve cirkel aan de vuren latten op de muur.

Stap 4: voorkant opvullen

Zet nu nog links en rechts een strook 18 mm MDF, zodat je hout overal gelijk is met voorkant frame.

Before keuken verbouwing - Tanja van Hoogdalem

Frame ronde nis - Tanja van Hoogdalem

Stap 5: bekleden extra hout

Je kunt nu het frame gelijk bekleden met gipsplaten, maar ik heb eerst nog een extra plaat hout van 12 mm bevestigd zodat je iets meer body krijgt en later eventueel overal in de wand kunt schroeven

Stap 6: gipsplaten

Bekleed nu de wand met gipsplaten. De ronding van de nis creëer je door de achterkant van de gipsplaat om de 1,5 cm in te snijden.

Stap 7: stucen

Stuc of laat de wand met het ronde nisje stucen.

Ronde nis maken - Tanja van Hoogdalem

DIY ronde nis - Tanja van Hoogdalem

ronding maken nis keuken - Tanja van Hoogdalem

Stap 8: plankjes maken

Maak nu de plankjes voor in de nis. Ik heb twee stroken 22 mm MDF tegen elkaar aan verlijmd. Omdat je geen kopse kanten van MDF wilt zien, heb ik alles in verstek gezaagd. Hier heb ik de tafelzaag van Bosch voor gebruikt. Vervolgens heb ik hout in de vorm van een driehoek gebruikt als plankdragers. Zie foto ter illustratie.

Stap 9: lijnlaser

Zet met de lijnlaser een loodrechte lijn op de muur. Deze lijn kun je gebruiken om de plankjes waterpas in het nisje te bevestigen. Schroef nu de plankdragers in het nisje.

Stap 10: plankjes bevestigen

Schuif de plankjes over de plankdragers en gebruik houtlijm en kit om het plankje extra vast te zetten. Laat goed drogen. Vervolgens heb ik de plankjes voor het schilderen nog goed geschuurd met de accumultischuurmachine.

Stap 11: schilderen

Schilder nu de muur met ronde nis in een kleur naar keuze.

tafelzaag verstek zagen - Tanja van Hoogdalem

DIY ronde nis met plankjes - Tanja van Hoogdalem

Rond nisje in de keuken

Zoals je op de before foto’s kunt zien was de ruimte nogal krap en volledig volgezet met kastjes. Door verschillende muren geheel of gedeeltelijk door te breken hebben we wat meer ruimte gecreëerd. Omdat de ruimte nog steeds niet heel groot is hebben we ervoor gekozen om geen hoge kasten te plaatsen. Dit zorgt voor een ruimtelijker effect. Wel kwam er een ronde nis om servies in uit te stallen. Mooi en functioneel dus :)! Kopjes in verschillende kleuren en prints kregen een plekje in het nisje. Een aantal favorieten zijn van Ferm Living en van HkLiving. Ook de mokjes van Atelier van Schaijck zijn favoriet!

Servies keuken - Tanja van Hoogdalem

DIY ronde nis - Tanja van Hoogdalem

Liefs,

Tanja