Een DIY hoekbank voor in de keuken. Aangezien de ruimte niet heel groot is, was het weer een uitdaging om de ruimte zo goed mogelijk te benutten. Toen we dit huis kochten was deze ruimte een aparte kamer, grenzend aan de keuken. Aangezien het allemaal nogal klein en hokkerig aanvoelde, hebben we allereerst een muur doorgebroken. Ook hier wilde ik weer de rechte lijnen  doorbreken en daarom bedacht ik een hoekbank met ronde vormen.

Verbouwing keuken - Tanja van Hoogdalem

DIY hoekbank - Tanja van Hoogdalem

DIY bank eettafel - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan ronde hoekbank

Stap 1: maat bepalen

Bepaal de hoogte en de diepte van je zitting. Op onze bank komt nog een op maat gemaakt zitkussen. Het zitkussen zal wat oversteken en daarom is de zitting van het hout wat ondieper. Vervolgens bepaal je de hoogte en de schuinte van je leuning. De schuinte van onze bank is 20 graden. Om de schuinte te bepalen kun je bijvoorbeeld het zijaanzicht even tekenen op de muur of op een plaat hout. 

Stap 2: zagen

Zaag vervolgens met de accucirkelzaag wat tussenschotten. De tussenschotten hebben de hoogte en de diepte van de bank minus 18 mm van het hout. Zaag ook de platen voor de voorzijde. Schroef ze vervolgens aan elkaar vast.

Stap 3: aftekenen

Teken vervolgens de ronding voor de hoek van de bank af op het hout. Ik heb hiervoor een houten latje gebruikt. Dit principe werkt een beetje hetzelfde als een passer. Voor de ronding heb ik een radius van 40 cm aangehouden.

Stap 4: zagen

Zaag met de accudecoupeerzaag de ronding uit. Herhaal vervolgens stap 4 en 5.

Stap 5: bevestigen

Gebruik nu het buitenste gedeelte van je zaagwerk voor de binnenhoek van de bank. Bevestig de twee gezaagde hoeken met schroeven aan het frame. Zie foto ter illustratie. Bevestig ter versteviging nog een houten plank tussen deze twee delen. Voor de buitenste hoek van de bank kun je het andere gedeelte gebruiken van wat je bij stap 5 gezaagd hebt. Bevestig op dezelfde manier. 

Stap 6: bekleden 

Ga nu verder met de zitting. Bekleed de bovenkant van de bank met hout en schroef vast. Zie foto ter illustratie.

Stap 7: zagen

Zaag nu met de accucirkelzaag het frame voor de rugleuning. Zie foto ter illustratie.

Stap 8: bekleden

Bekleed de bovenkant van de rugleuning met hout. Bekleed vervolgens de rugleuning met hout.  Tot de ronding kun je dit doen met populieren multiplex, in de ronding met buigtriplex. Bekleed tot slot de onderkant van de bank geheel met buigtriplex.

Stap 9: gaten opvullen en schuren

Vul de gaten en naden op met plamuur. Laat goed drogen en gebruik de accuschuurmachine om de bank glad te schuren.

Stap 10: schilderen

Schilder de bank in een kleur naar keuze. Ik heb zowel de muur als de bank in dezelfde kleur geschilderd: Jitney van Farrow & Ball.

DIY hoekbank ronde vormen - Tanja van Hoogdalem

DIY bank met ronde vormen

Het idee van een hoekbank ontstond door een gebrek aan ruimte. Een vaste bank neemt namelijk minder ruimte in beslag dan losse stoelen. Als rode lijn door de verbouwing heen combineer ik graag rechte lijnen en ronde vormen.  Hiermee creëer je een speels geheel. In een volgende blogpost zal ik het gestylde eindresultaat van de hoekbank delen en het stappenplan van de eettafel die ik ga maken!

Liefs,

Tanja