De laatste (voorlopig tenminste ;)) DIY voor op de veranda! Er ontbrak namelijk nog één belangrijk item: een hanglamp! Zeker nu het weer vroeger donker wordt wel zo belangrijk! Ik ging aan de slag met een restje buigtriplex, nog over van de DIY hangstoel die ik eerder al op mijn blog gedeeld heb.

DIY hanglamp stappenplan - Tanja van Hoogdalem

DIY lamp klussen - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan DIY hanglamp

Stap voor stap leg ik hieronder uit hoe je zelf aan de slag kunt gaan met deze DIY hanglamp. Net als voor alle andere DIY’s die ik maak, gebruik ik mijn gereedschap van Bosch: het 18 V Power for ALL-accusysteem. Naast dat het ideaal is dat je één accu voor alle machines binnen het 18 Volt Systeem kunt gebruiken, is er nog een voordeel! Dankzij de ingebouwde Syneon Technology houdt de accu het namelijk langer vol. De accu werkt dankzij deze technologie automatisch in het meest efficiënte vermogensbereik. Dus heb je een zware klus (bijvoorbeeld dicht hout) of een lichtere klus: door de Syneon Technology heb je automatisch het juiste vermogen voor een specifieke klus!

Stap 1: stroken zagen

Zaag allereerst verschillende stroken van buigtriplex met de accucirkelzaag. Ik heb gekozen voor 3 verschillende afmetingen, namelijk: 2 van 4 cm, 2 van 6 cm en 2 van 10 cm. De verschillende afmetingen heb ik gekozen voor een speels effect!

Stap 2: lijmen

Buig de stroken nu voorzichtig rond en lijm ze vast met houtlijm. Laat drogen met lijmklemmen.

Stap 3: frame zagen

Zaag nu met de accudecoupeerzaag een frame waar je de stroken omheen kunt bevestigen. Ik heb ‘hapjes’ gezaagd ter breedte van de stroken van het buigtriplex. Daartussen heb ik het hout wat verder weggezaagd zodat het wat terugvalt tussen de stroken. In het midden heb ik een cirkel gezaagd zodat er ruimte is voor een gloeilamp.

Stap 4: gleuven zagen en lijmen

Zaag nu ook met de accudecoupeerzaag twee gleuven ter dikte van het hout. Zo kun je de twee frames over elkaar schuiven. Zie foto ter illustratie. Schuif de twee delen nu over elkaar heen en gebruik voor extra stevigheid wat houtlijm

Stap 4: gat boren:

Boor nu van bovenaf een gat waar het snoer van de lamp doorheen past.

DIY hanglamp - Tanja van Hoogdalem

Stap 5: schilderen

Schilder de losse delen nu in een kleur naar keuze. De laatste laklaag bewaar ik voor als de lamp in elkaar staat.

Stap 6: cirkels bevestigen

Schuif nu de cirkels over het frame heen en zet vast met bijvoorbeeld een tacker. De gaatjes vul ik vervolgens op met houtvuller. Goed drogen en tot slot heb ik een laatste laklaag aangebracht.

Styling veranda

De hanglamp heeft een plekje gekregen boven de DIY loungebank. Een mooie en functionele toevoeging aan de veranda! Aangezien we hier beschut en droog zitten, hoop ik dat we ook in de herfst hier nog vaak kunnen vertoeven :). De stijlvolle bloempotten van Elho maken het plaatje helemaal compleet!

Liefs,

Tanja

 

 

Note: deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Power Tools