De DIY ronde hangstoel op de veranda! Deze keer een experiment met ronde vormen :). Aangezien alles op de veranda rechte lijnen heeft, vond ik het belangrijk dat de hangstoel deze lijnen wat zou doorbreken. Voor de DIY hangstoel koos ik daarom voor buigtriplex om een ronde vorm te creëren. Eerder maakte ik al een DIY salontafel met buigtriplex.

 

DIY ronde hangstoel - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan DIY hangstoel

STAP 1:  maat bepalen

Bepaal de diameter van je hangstoel. De diameter van onze stoel is 140 cm.

STAP 2: mal van vuren latten

Vervolgens start ik met het maken van een mal, zodat ik het buigtriplex daar straks omheen kan maken. De mal heb ik gemaakt van vuren latten. De vuren latten zaag ik later pas op de juiste lengte. Ik begin met twee latten die ik haaks op elkaar monteer. Om ervoor te zorgen dat deze haakse hoek stevig is, heb ik een half hout verbinding gemaakt. Dit doe ik door de breedte van het latje af te tekenen op het andere latje. Daar maak ik vervolgens een inkeping in doormiddel van twee zaagsneden aan de zijkanten te maken en deze dan in het midden weg te hakken met een beitel.

Vervolgens zaag ik met de accudecoupeerzaag van Bosch nog vier latten met een punt die in de vier hoeken van het kruis komen. Zie foto ter illustratie. Om ervoor te zorgen dat de mal straks een perfecte cirkel wordt hebben deze latjes ook wat overlengte en zaag ik ze later pas op maat.

STAP 3: mal schroeven en zagen

Als ik de latjes allemaal goed heb neergelegd, schroef ik ze aan elkaar met behulp van een rest stukje hout. Dit is toevallig een cirkel omdat ik die had liggen van een ander project. Maar het hoeft natuurlijk helemaal geen cirkel te zijn. Vervolgens bepaal ik de precieze maat van de latjes door middel van een touwtje uit het midden en daarmee de cirkel te tekenen. Deze tactiek heb ik eerder al toegepast voor mijn DIY ovale eettafel in het vorige huis.  Het touwtje is de lengte van de helft van de diameter die ik bij stap 1 bepaald heb. De latjes zaag ik vervolgens af op de afgetekende lengte.

Vervolgens schroef ik latjes dwars op de andere latjes met de accuschroefboormachine. Zie foto ter illustratie. Deze latjes hebben ongeveer dezelfde breedte als de diepte van de hangstoel (60 cm). De mal is nu klaar.

STAP 4: buigtriplex op maat zagen

Vervolgens ga ik aan de slag met het buigtriplex. Allereerst zaag ik stroken buigtriplex op 60 cm breedte. Dit doe ik met de accucirkelzaag. De lengte is de lengte van de plaat buigtriplex zoals je in de winkel hebt gekocht.

Zet de stroken vast aan de mal met lijmklemmen. Zorg dat de tweede strook overlapt met de eerste strook. In totaal heb ik drie lagen buigtriplex gebruikt om stevigheid te creëren voor de hangstoel. Zie foto ter illustratie. De losse lagen heb ik met schroeven en polymax aan elkaar vastgezet.

STAP 5: leuning bevestigen

Om ervoor te zorgen dat de ronding van de hangstoel genoeg stevigheid heeft, heb ik nog twee extra latjes aan de achterzijde bevestigd met schroeven. Deze dienen ook gelijk als leuning om tegen aan te zitten. Vervolgens heb ik de mal verwijderd.

STAP 6 : vorm zagen

Als extra detail heb ik het buigtriplex aan het einde nog aan de bovenkant smaller gezaagd met de decoupeerzaag. Met een lijnlazer heb ik de schuinte bepaald hoe we de vorm willen zagen.

STAP 7: plamuren, schuren en schilderen

Alle schroefgaten heb ik vervolgens opgevuld met plamuur. Nadat dit goed gedroogd is kan ik de hangstoel schuren en schilderen.

 

DIY hangstoel veranda

Nadat de verf goed gedroogd was, nam ik de hangstoel uit de werkplaats mee naar huis. Rondom de hangstoel heb ik twee dikke touwen gewikkeld, 22MM Hempex 3 strengs geslagen. Decoratief, maar ook functioneel om gewicht te kunnen dragen! Aan de onderkant heb ik het touw vastgezet met een schroef, zodat het touw niet kan gaan schuiven. De hangstoel bevestigde ik aan een haak aan het plafond van de veranda.

DIY hangstoel - Tanja van Hoogdalem

DIY hangstoel veranda - Tanja van Hoogdalem

DIY styling veranda - Tanja van Hoogdalem

Styling van de ronde hangstoel

Voor in de hangstoel zocht ik twee comfortabele tuinkussens met print uit om in de ronding van de stoel te kunnen leggen. Het groen van de bomen rondom de hangstoel komt er mooi in terug! Afgelopen vakantie heb ik er al heerlijk in kunnen relaxen met een goed boek :). Het vloerkleed kocht ik bij H&M home en geeft wat warmte op de betonnen vloer. Het bijzettafeltje is van karwei en heeft een mooie bruin verweerd blad.

 

DIY ronde hangstoel veranda - Tanja van Hoogdalem

 

Op naar hopelijk nog heel veel mooi weer en fijne relax momenten in de DIY hangstoel :)!

Liefs,

Tanja

 

 

 

Note: deze DIY is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Power Tools