Als actieve DIY-er ben ik altijd opzoek naar nieuwe projecten om te maken. Het leuke aan veel DIY projecten in huis vind ik dat je interieur echt persoonlijk wordt! Ik ontwerp en maak alles zelf en daardoor creëer ik een eigen creatief interieur. Deze keer moest de eettafel eraan geloven. Aangezien er rondom de plek waar de eettafel moet komen veel hoekige objecten staan, koos ik voor ronde vormen bij de eettafel. Dit breekt de harde lijnen!

Benodigdheden

  • Populieren multiplex 18 mm
  • Houtlijm
  • Touw en spijker
  • Decoupeerzaag
  • Schuurmachine
  • Beits/lak naar keuze
  • Stoelhoeken

Stap 1:Bepaal de maat van je eettafel. Mijn eettafel is ongeveer 140 bij 90 cm aangezien ik niet zo heel veel ruimte heb op de plek waar hij moet komen.

Stap 2: Bereken hoeveel latjes je hiervoor nodig hebt. Laat de latjes populieren multiplex in de bouwmarkt zagen of zaag ze zelf. Ik  heb gebruik gemaakt van latjes van 4 cm.

Stap 3: Teken nu op een houten plaat een ovale vorm. Gebruik hiervoor twee spijkers en touw. Op deze manier kun je goed een ovale vorm tekenen. Het is een beetje spelen met de juiste afstand tussen de spijkertjes en lengte van het touw totdat je de gewenste afmeting van je tafel krijgt.

Stap 4: Gebruik de ovale vorm die je getekend hebt als basis voor de latjes die je aan elkaar gaat maken. Op deze manier zie je duidelijk hoeveel latjes je nodig hebt voor de vorm en hoelang de latjes moeten zijn.

Stap 5: Bevestig de latjes met houtlijm en een tacker aan elkaar. Herhaal deze stap totdat je het gewenste aantal hebt.

Stap 6: Bevestig nu weer spijkertjes en touw op het blad welke je zojuist gemaakt hebt met de latjes. De juiste afstand van de spijkertjes heb je al bepaald bij stap drie. Teken de ovale vorm.

Stap 7: Zaag voorzichtig met een decoupeerzaag de ovale vorm uit de latjes.

Stap 8: Vervolgens ga je aan de slag met de schuurmachine om alles glad te schuren. Voor een extra glad resultaat kun je de oneffenheden opvullen met een mengsel van houtlijm en zaagsel. Schuur wederom het blad goed tot een glad resultaat.

Stap 9: Maak vervolgens het onderstel. Ik heb twee platen van 18 mm op elkaar bevestigd met houtlijm. Laat dit goed drogen met lijmklemmen.  Teken twee halve ovalen passend in lengte en breedte van de eettafel op populieren multiplex. Zaag met een decoupeerzaag de vormen uit en schuur dit vervolgens. Maak in allebei de poten een uitsparing zodat ze in elkaar passen. Ik heb het blad aan het onderstel bevestigd door middel van deuvels in combinatie met houtlijm. Vind je dit te ingewikkeld? Gebruik dan meubelhoeken/versterkingshoeken. Daar zie je uiteindelijk niets van en zo kun je de tafel ook nog uit elkaar halen!

Stap 10: Zet de tafel in de gewenste lak of beits. Ik heb verf op waterbasis gemengd met flink wat water. Dit mengsel heb ik met een doek uitgesmeerd over de tafel voor een grijs/zandkleurig effect. Vervolgens heb ik dit nog na behandeld met een transparante lak om het blad goed schoon te kunnen maken

DIY: een ovale eettafel

Het was even een werkje, maar ik ben erg blij met het eindresultaat! De ovale vorm van het blad geeft een speelse uitstraling en de structuur van het populieren multiplex geeft een mooie diepte aan het geheel. Wat ik erg mooi vind aan het tafelblad is de houtstructuur die je ziet aan de buitenkant van de ovale vorm. Je ziet zo mooi de verschillende lagen van het hout! Als je een eettafel teveel werkt vindt kun je er natuurlijk ook voor kiezen om bijvoorbeeld een salontafel op deze manier te maken. Achter de eettafel staat een DIY wandmeubel die ik eerder al gemaakt heb met hexagon tegeltjes. Boven de eettafel hangt een messingkleurige hanglamp. Het krukje aan de eettafel is door de kleur en vorm een echte eyecatcher.

Wat vinden jullie van het resultaat?

Liefs,

Tanja