Als aanvulling op mijn vorige blogpost over het opknappen van de garage en de containerombouw, vind je in deze blogpost het stappenplan van onze DIY tuinpoort! Toen we hier kwamen wonen, stond er op deze plek een laag poortje. We wilden de poort iets hoger hebben, maar niet te hoog, omdat hij dan niet mooi zou aansluiten bij de tuinhaard. Met dit idee in gedachten gingen we aan de slag!

DIY tuinpoort

Stap 1: Bepaal de maat van de poort. Wij hebben onze tuinpoort zo gemaakt dat hij tussen de garage en de buitenhaard past. Voor de hoogte hebben we rekening gehouden met de hoogte van de haard, zodat hij mooi aansluit.

Stap 2: Maak het frame voor de tuinpoort op maat door de vier stroken voor het frame in te korten met een afkortzaag. Wij hebben meranti gebruikt.

Stap 3: Het frame kun je aan elkaar bevestigen door middel van een halfhoutverbinding. Bij deze verbinding maak je inkepingen in twee houten delen, zodat ze in elkaar passen en een stevige verbinding vormen. Stel allereerst de accucirkelzaag of de afkortzaag in op de juiste diepte. Maak vervolgens verschillende zaagsneden in het hout. Deze kun je vervolgens met een hamer voorzichtig wegtikken. Het overgebleven stukje kun je verwijderen met een beitel. Zie foto ter illustratie.

Stap 4: Kort de latjes voor het binnenwerk ook af met de afkortzaag.

Stap 5: Boor vervolgens de gaten voor de deuvels in zowel het frame als de latjes van het binnenwerk. Gebruik deuvels die geschikt zijn voor buitengebruik.

Stap 6: Nu kun je de boven- en onderstijl van het frame aan de latten van het binnenwerk bevestigen met behulp van watervaste houtlijm en acacia deuvels.

Stap 7: Verlijm vervolgens de linker- en rechterstijlen van het frame in de halfhoutverbinding. Voor extra stevigheid kun je de halfhoutverbinding eventueel nog bevestigen met schroeven. Laat de tuinpoort nu goed drogen en gebruik daarbij lijmklemmen.

Stap 8: Schuur alle delen goed voordat je begint met schilderen. De kleur van de poort is dezelfde als die van de veranda, namelijk ‘Worthy Clay’ van Flexa.

Stap 9: Aan de garage en buitenhaard hebben we geprofileerd kozijnhout bevestigd, zodat de poort goed kan scharnieren en sluiten.

Cosmea - Tanja van Hoogdalem

Herfstanemoon - TANJA VAN HOOGDALEM

DIY poort latjes - Tanja van Hoogdalem

Buitenhaard en tuinpoort - TANJA VAN HOOGDALEM

Tuinpoort naast de veranda

Vanaf de oprit, langs de zijkant van het huis, loop je via de poort zo de tuin in. De buitenhaard stond er al, zoals je kunt zien op de bovenstaande foto, maar we hebben hem gestuct zodat hij beter bij de rest van de veranda past. In een eerdere blogpost heb ik al het  DIY-bankje op de veranda gedeeld, dat in het verlengde ligt van de haard. Het grind van de oprit loopt door in een grindpad in de tuin, langs het beton van de veranda en de weelderige borders.

Liefs,

Tanja