Vorig jaar hebben we aan beide zijden van ons huis opritten aangelegd. Aan de ene kant grenst de oprit aan de garage en aan de andere kant staan de containers. We hebben er in totaal vier, dus ze nemen behoorlijk wat ruimte in! Vanuit ons keukenraam hebben we uitzicht op het weiland, maar ook deels op de oprit en de containers. Dit is geen al te fraai uitzicht, en daarom besloten we er een ombouw omheen te maken. Om de containerombouw bij de rest van het huis en de garage te laten passen was dat ons uitgangspunt.

DIY containerombouw - Tanja van Hoogdalem

DIY containerombouw - Tanja van Hoogdalem

Containerombouw op maat

Stap 1: maat bepalen

Bepaal de afmetingen van de ombouw op basis van het aantal containers die je wilt opbergen.

Stap 2: kozijn maken

Begin vervolgens met het maken van het kozijn. Omdat wij vier containers hebben, hebben wij een kozijn gemaakt waar twee grote deuren in passen. Twee grote deuren vinden wij mooier dan voor elke container één deur.

Stap 3: zijkanten maken

Ga vervolgens aan de slag met de zijkanten van de containerombouw. Maak een frame van douglashout 50×75 mm en houd daarbij rekening met de schuinte van het dak. Het bovenste deel van het frame moet schuin aflopen, ongeveer 5 graden. Zaag nu een zijpaneel van watervast verlijmd multiplex 18 mm op maat met de accucirkelzaag. Bevestig deze op het frame. Bij het bekleden van het frame met multiplex hebben we ervoor gekozen om de hoeken in verstek te zagen, zodat er geen kopse kanten zichtbaar zijn. Zie de bijgevoegde foto ter illustratie.

Stap 4: achterkant maken

Maak voor de achterkant van de ombouw ook een frame van douglashout 50x75mm. Maak de bovenkant van het frame ook iets schuin, daar rust straks het deksel op. Bekleed het frame eveneens met watervast verlijmd multiplex. De frames van de achterkant en zijkanten kun je nu aan elkaar schroeven.

Stap 5: deksels maken

We hebben de bovenkant van de containerombouw gemaakt van 30 mm watervast verlijmd multiplex. Deze bovenkant bestaat uit twee kleppen en twee vaste panelen. De containerombouw is breder dan de lengte van een enkele plaat hout, dus hebben we ervoor gekozen om aan de linker- en rechterzijde vaste panelen te bevestigen. Deze twee losse panelen konden we nog uit de onderzijde van dezelfde plaat hout halen. Voor een meer verfijnde uitstraling hebben we de buitenrand gedeeltelijk onder een hoek afgezaagd. Zie foto ter illustratie.

Stap 6: scharnieren

Bevestig vervolgens de scharnieren aan het frame van de achterkant en aan de kleppen. Zie foto ter illustratie

Stap 7:  deuren maken

Maak vervolgens de deuren van 30 mm watervast verlijmd multiplex. Bevestig daar ook de scharnieren op.

Stap 8: zaagsneden

Omdat het er nu allemaal nogal vlak uitziet en onze garage ook naden in de deur heeft, hebben we op de zijkanten en de deuren zaagsneden gemaakt met de accucirkelzaag. We hebben ze om de 5 cm herhaald.

Stap 9: gasveren 

Omdat je wilt dat de klep open blijft staan als je iets in de container gooit, hebben we twee gasveren per klep bevestigd om het gewicht van het deksel te kunnen dragen.

Stap 10: ondergrond 

Voor een goede fundering onder de containeropbouw kun je kiezen tussen tegels en beton. Wij hebben besloten om een betonnen plaat te gebruiken. Eerst hebben we een bekisting gemaakt en daarna het beton gestort. De ombouw is zo ontworpen dat de randen ervan over de rand van het beton vallen.

Containerombouw - Tanja van Hoogdalem

Containerombouw op de oprit

Om één geheel te creëren besloten we om de containerombouw dezelfde kleuren te geven als de garage die grenst aan de oprit aan de andere kant van het huis. Schuur alle delen eerst goed voordat je kunt beginnen met gronden. De deuren van de containerombouw schilderde we in de kleur RAL 7033. De zijkanten en achterkant van de ombouw schilderde we in de kleur Worthy Clay van Flexa. Het deksel kreeg dezelfde kleur als de spatrand van het huis en de garage, namelijk Mouse’s Back No. 40 van Farrow & Ball. Op de oprit ligt grind Limburgs wit 8-16 mm van karwei.

DIY containerombouw - Tanja van Hoogdalem

DIY containerombouw - Tanja van Hoogdalem

 

Liefs,

Tanja