Inmiddels zijn we met de verbouwing aangekomen in de woonkamer. Een DIY wandkast op maat mag daar niet ontbreken! In mijn vorige huis had ik in mijn slaapkamer zo’n wandkast gemaakt, niet eens zo heel lang voordat het besluit viel om te verhuizen. Aangezien ik de kast daar nog lang niet zat was, bedacht ik een variant daarop voor in het nieuwe huis!

DIY kast op maat - Tanja van Hoogdalem

indeling bepalen wandkast - Tanja van Hoogdalem Indeling maken wandkast - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan DIY wandkast in woonkamer

Stap 1: indeling bepalen

Bepaal de diepte en de indeling van je wandkast. Door met lijmklemmen en hier en daar wat schroeven alles deels vast te zetten kun je goed bepalen welke indeling van de kast je mooi vindt!

Stap 2: zagen

Zaag alle delen op maat met de accucirkelzaag. Wij hebben gebruik gemaakt van MDF en vervolgens bekleed met Decoflex Amerikaans noten. De randen hebben we afgewerkt met een kantenfrees. Vervolgens hebben we de planken in de olie gezet. De onderkant van de wandkast is dicht zodat alle apparatuur daarin verwerkt kan worden. De deurtjes van MDF hebben we eveneens met de accucirkelzaag op maat gezaagd en vervolgens geschilderd in de kleur Jitney van Farrow & Ball.

DIY wandkast op maat - Tanja van Hoogdalem

DIY wandkast op maat - Tanja van Hoogdalem

DIY wandkast op maat - Tanja van Hoogdalem

DIY wandkast op maat - Tanja van Hoogdalem

DIY wandkast op maat - Tanja van Hoogdalem

Stap 3: verbindingen maken

De horizontale planken schuiven over de verticale planken dankzij het lamellensysteem. In de plank hebben we een opening gefreesd zodat deze over de lamellen schuift. In de muur hebben we met de accuklopboormachine een gat geboord en vervolgens een stokeind in de muur gedraaid zodat daar de plank over kan schuiven.

Stap 4: meten met de Zamo laserafstandsmeter

In een aantal vakken wilde ik graag net zoals in de vorige DIY wandkast, panelen met latjes maken. Om de maat van de vakken voor deze panelen goed op te meten heb ik de Zamo gebruikt. Met de Bosch Zamo kun je met één druk op de knop de afstanden meten, ideaal! Na het meten ging ik aan de slag met het paneel. Ik heb losse latjes op een dunne plaat MDF bevestigd en deze vervolgens in een vak in de kast met polymax vastgezet.

DIY wandkast op maat - Tanja van Hoogdalem

Doorgang bekleden met hout

Aangezien er in de muur waar de kast moest komen ook een opening naar de keuken was, hebben we besloten deze opening in de kast op te nemen. Eerder hadden we de doorgang naar de keuken al verplaatst, waardoor deze breder en hoger werd. Om een ruimtelijk effect te creëren, hebben we ervoor gekozen om geen deur te plaatsen. In plaats daarvan hebben we de doorgang bekleed met hout en deze laten uitsteken, net zoals de wandkast, om meer diepte te creëren. Hierdoor blijft aan de ene kant alles open, maar ontstaat er toch een duidelijke scheiding tussen de twee ruimtes. De warme uitstraling van het Amerikaanse noten geeft veel sfeer aan zowel de woonkamer als de hal.

Wandkast op maat - Tanja van Hoogdalem

Styling DIY wandkast op maat

De DIY wandkast op maat is de ideale plek om mooie items in uit te stallen. De tafellamp van Ferm Living kreeg een mooie plek in de kast. De lamp is gemaakt van gerecycled gegoten aluminium met zwart patina. Een favoriet item om mee te styling vind ik toch wel boeken. Ik houd sowieso erg van boeken en daarnaast vind ik ze dus ook erg leuk in mijn interieur staan! Ook kregen twee lijsten een plekje in de kast. Links kunst van Wet Paint Boutique en rechts van Bloomingville. De ronde vaas is van Hkliving en de groene van Woood. Bloemen kregen uiteraard ook een plekje in de kast! Helaas nog te vroeg om uit eigen tuin te plukken, maar dat duurt nu niet lang meer :). De kleur op de muur is Jitney van Farrow & Ball.

 

Liefs,

Tanja

 

 

 

Note: deze DIY is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Power Tools