Mijn laatste project voor mijn operatie was deze wandkast in mijn slaapkamer! Mijn slaapkamer is niet zo heel groot en ik wilde de ruimte volledig benutten! Niet alleen met opbergruimte, maar ook met decoratie. Daarom maakte ik deze wandkast die naast een decoratieve functie ook een hele praktische heeft! In deze blogpost deel ik het resultaat.

Benodigdheden:

 • MDF 18 mm, MDF 9 mm
 • Gemelamineerd spaanplaat 18 mm voor binnenkant van de kast
 • Vuren latjes
 • Inboor scharnieren
 • Houtlijm
 • Plankdragers
 • Tacker
 • Boor + schroeven
 • Schuurmachine
 • Plamuur + plamuurmes
 • Grondverf
 • Lak, kwasten en rollers

DIY wandkast - Tanja van Hoogdalem

Latjes wandkast - Tanja van Hoogdalem

Styling wandkast slaapkamer - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan DIY wandkast op maat

Stap 1: Bepaal de maat van je kast, dit is per ruimte natuurlijk anders en afhankelijk van je wensen! De bovenkant van de kast is bij mij 20 cm diep en de onderkant 42,5 cm. Ik heb de kast zo gemaakt dat de kast rondom de balk van mijn plafond valt.

Stap 2: Laat alles op maat zagen in de bouwmarkt

Stap 3: Allereerst maak je het interieur van de kast met gemelamineerd spaanplaat. Hieromheen komt straks de buitenkant van de kast gemaakt van MDF. Bevestig de onder en boven panelen met schroeven aan de zijpanelen.

Stap 4: Bevestig vervolgens de twee tussenpanelen (als je voor drie kastjes kiest)

Stap 5: Bevestig de achterwand

Stap 6: Bevestig nu een bovenblad en zijkanten van MDF 18 mm met schroeven aan het interieur van de kast welke je zojuist gemaakt hebt van spaanplaat.

Stap 7: Ik heb ervoor gekozen om de kast iets te laten zweven door middel van een plintbak onder de kast te maken. Deze heb ik net zo hoog gemaakt als de plint tegen de muur. Een voordeel hiervan is dat je de kast nu strak tegen de wand aan kunt plaatsen.

Stap 8: Monteer vervolgens de deurtjes. Ik heb ervoor gekozen om 1 deurtje deels met latjes te bekleden. Gebruik hiervoor een MDF plaat van 9 mm. Plaats op een gedeelte daarvan latjes van 9 mm en op het gedeelte zonder latjes nog een stuk MDF plaat van 9 mm. Zo kom je samen uit op 18 mm.

Stap 9: Vervolgens kun je nog planken in de kast bevestigen met plankdragers.

Styling wandkast slaapkamer - Tanja van Hoogdalem

Stap 10: Nu kun je aan de slag met de bovenkant van de kast. Plaats eerst 1 verticale strook en bevestig deze met schroeven via de binnenkant van het kastje aan het kastje vast. Aan de bovenkant heb ik de plank klem tussen het plafond gezet.

Stap 11: Plaats vervolgens naar eigen keuze horizontale planken en bevestig deze met schroeven aan de verticale plank.

Stap 12: Plaats vervolgens de tweede verticale strook en bevestig zoals hierboven beschreven. Mocht je planken op dezelfde hoogte willen bevestigen zoals ik, bevestig dan de horizontale planken door schuin te schroeven.

Stap 13: Ik heb ervoor gekozen om in twee vakken een achterwandje te plaatsen met latjes. Bevestig latjes op een 12 mm MDF plaat met houtlijm en tacker.

Stap 14: Plamuur de schroefgaten en laat goed drogen. Schuur vervolgens voor een glad resultaat

Stap 15: Tot slot kun je de kast in de grondverf zetten en vervolgens lakken in een kleur naar keuze! Ik heb de kleur Cosmic Glory van flexa gebruikt. De onderkant van de kast heb ik in de lak gezet en de bovenkant van de kast heb ik mee geschilderd met de muur met latex.

Styling wandkast slaapkamer - Tanja van Hoogdalem

Styling wandkast slaapkamer - Tanja van Hoogdalem

Stylen van de wandkast

Na het ontwerpen en maken van de kast kon ik losgaan met de styling. Ik koos voor accessoires in aardetinten gecombineerd met een goudkleurige touch! De bruin/oranje vaas met pluimen is een echte eyecatcher in de kast. In de metalen glazen box bewaar ik wat sieraden en kaartjes. Daarnaast kregen een pot met gezicht en een stolp met grijs glas een plekje in mijn kast. Tot slot een fotolijstje in een zwarte tint voor wat contrast! Vanuit mijn bed heb ik nu een fijn uitzicht op mijn wandkast :).

Opbergruimte in de slaapkamer

Naast dat een DIY er mooi uit moet zien probeer ik er ook altijd een praktisch aspect in te verwerken. De onderkant van de wandkast kreeg daarom als functie opbergen. Als je net als ik niet zoveel ruimte hebt in je woning moet je handig omgaan met de ruimte :). De drie kasten bieden lekker veel opbergruimte! De deurtjes heb ik greeploos gelaten en een push open systeem gemonteerd. Dit geeft een mooi strak effect.

Styling wandkast slaapkamer - Tanja van Hoogdalem

DIY wandkast op maat - Tanja van Hoogdalem

Wat vinden jullie van het resultaat? Zin in meer DIY-projecten? Lees dan snel verder :).

Liefs,

Tanja