Een update van de keuken! Elke keer pak ik een andere ruimte aan in huis en mijn handen jeukten al een tijdje om in de keuken aan de slag te gaan. De zwarte keuken steekt mooi af in de ruimte. Boven de keuken heb ik een plank om wat servies op kwijt te kunnen. Praktisch voor wat extra ruimte en het staat ook nog eens leuk! Aangezien ik de wand tussen het aanrechtblad en de plank nog wat kaal vond besloot ik deze te bekleden met wandtegels. In deze blogpost laat ik jullie mijn keuze zien en leg ik stap voor stap uit hoe je zelf ook aan de slag kunt gaan!

Marokkaanse wandtegels voor de keuken

Voordat ik de keuze maakte voor de huidige tegels in de keuken heb ik me goed georiënteerd. Ik twijfelde namelijk over de sfeer die ik wilde neerzetten. Kies ik voor een kleurtje? En welke vorm tegel? En in welk patroon ga ik tegelen? Genoeg vragen om me mee bezig te houden dus ;). Bij mij in de buurt zit er gelukkig een grote showroom met een enorme collectie aan wand en vloertegels. Na een bezoekje aan de showroom van Designtegels in Breda koos ik voor handgemaakte wandtegels uit Marokko, ook wel Zelliges genaamd. Zelliges worden op speciale wijze gebakken en later schuin afgekapt zodat je de tegels strak tegen elkaar aan kunt zetten. Ik koos voor de Zellige Blanc Poisson Échelles 10x10cm. Deze Marokkaanse wandtegel heeft niet alleen een bijzondere vorm, maar ook prachtige kleurnuances.

Keuken tegelen zegelis - Tanja van Hoogdalem

Zelliges Marokkaanse tegels keuken - Tanja van Hoogdalem

Zelliges Marokkaanse tegels keuken - Tanja van Hoogdalem

 

BENODIGDHEDEN TEGELEN:

  • Tegels
  • Primer
  • Tegellijm
  • lijmkam
  • Tegelwasser
  • Voegmateriaal
  • Tegelspons

 

STAPPENPLAN TEGELEN

STAP 1: Smeer de wand waar je wilt gaan tegelen allereerst goed in met een voorstrijk. Op deze manier hechten de tegels beter.

STAP 2: De Zelliges zijn handgemaakt en daarom kan er per doos kleurverschil te zien zijn. Mix daarom de verschillende dozen met elkaar zodat je zeker weet dat je een mooie kleur-melange krijgt.

STAP 3: Breng met een lijmkam de lijm aan op de wand en op de achterkant van de Zellige.

STAP 4: Zet de Zelliges vervolgens tegen de wand. Ik heb ervoor gekozen de tegels vrijwel voegloos te plaatsen.

STAP 5: Als tip kreeg ik mee om een plankje van ongeveer 15 x 40 cm te gebruiken waarmee je de Zelliges in de lijm kunt drukken. Dikte verschillen van de Zelliges worden dan in de lijm weggedrukt. Aangezien de dikte verschillen van mijn tegels soms fors waren heb ik hier en daar wel wat verschil. Ik vind dit juist wel een leuk effect geven!

STAP 6:  Om de Zelliges op maat te maken heb ik gebruik gemaakt van een slijptol met diamantschijf. Dit is even een werkje, maar wel leuk om te doen :)! Op YouTube staan verschillende video’s hoe je dit het beste kunt aanpakken.

STAP 7: Na het drogen van de lijm kun je gaan voegen. Aangezien ik de Marokkaanse wandtegels bijna voegloos geplaatst heb, dient dit vooral om de wand waterdicht te krijgen. Je voegsel is het makkelijkste aan te brengen als het stroperig is. Breng het voegsel aan met een voegspatel.

STAP 8: Na ongeveer 30 minuten begint het voegsel te drogen en kun je het overtollige voegsel wat op de tegels is achtergebleven met een doek voorzichtig verwijderen.

 

HET EINDRESULTAAT

Wat ben ik blij met het eindresultaat! De Marokkaanse wandtegels geven echt sfeer aan mijn keuken. Het was een behoorlijk werk, zeker omdat ik veel tegeltjes moest slijpen. Gelukkig vind ik tegelen heel leuk om te doen, dus dat was helemaal niet erg :). Naast de vorm van de tegeltjes vind ik de kleurnuance heel erg mooi. Dat had ik al gezien in de showroom van Designtegels, maar zo op de muur in mijn keuken komt het heel mooi tot zijn recht. De basis is nu af. In een volgende blogpost laat ik jullie zien hoe de keuken eruit ziet met mijn servies en keukenbenodigdheden en geef ik stylingtips!

Wat vinden jullie van het resultaat?

Liefs,

Tanja

 

Note: deze blogpost is geschreven in samenwerking met Designtegels