Enige tijd geleden werd ik uitgenodigd door Bru, een toonaangevende wereldwijde leverancier van stoffen voor interieurmeubilair en gordijnen. Meer specifiek ging het om FibreGuard: vlekbestendige stoffen die eenvoudig schoon te maken zijn. Ik kreeg een rondleiding door de fabriek en een uitgebreide demonstratie van de stoffen, superleuk! Ik deed er veel inspiratie op om zelf thuis met deze stof aan de slag te gaan. Ik ontwierp een DIY hondenmand voor Rocco en ging daarmee aan de slag.

 

Stofferen velvet DIY - Tanja van Hoogdalem

FibreGuard: vlekbestendige stoffen

Zoals ik hierboven al aangaf ben ik aan de slag gegaan met FibreGuard voor een DIY voor Rocco. FibreGuard zijn duurzame stoffen die ideaal zijn voor huishoudens met kinderen en dieren, maar ze worden ook gebruikt in hotelkamers en restaurantinterieurs. Allerlei soorten vlekken zijn te verwijderen uit de stoffen, zoals koffie, ketchup, rode wijn, modder, bloed en make-up. Ideaal! Na mijn bezoek aan de fabriek nam ik een aantal kleurstalen mee naar huis om  thuis te kijken welke kleur stof ik zou gebruiken voor de DIY. Ik koos voor een wijnrode kleur. Een mooie diepe tint die mooi kleurt bij de roze bank en de zwarte accenten in huis.

Rotan kast posters zaagcactus - Tanja van Hoogdalem

DIY hondenmand velvet - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan DIY hondenmand

Stap 1: Allereerst teken je de vorm van je hondenmand op een houten plaat. Ik heb gekozen voor een ovaalvormige mand. Sla twee spijkers in een houten plaat met een afstand van 50 cm. Bevestig hieraan een touw en teken met het touw om het potlood je ovale vorm.

Stap 2: Zaag nu de ovale vorm met een decoupeerzaag. Herhaal deze stap voor nog een tweede ovale vorm.

Stap 3: Zaag nu een strook van 30 cm van je buigtriplex plaat. Teken op deze strook  de ronde vorm voor de hondenmand af. Gebruik hiervoor een dun latje om de vorm uit te tekenen. Ik heb ervoor gekozen om de achterkant hoger te maken dan de voorkant. Zaag vervolgens met een decoupeerzaag de vorm uit het buigtriplex.

Stap 4: Zet het buigtriplex vast aan de ovale bodem. Gebruik hiervoor lijm en een tacker of schroeven.

Stap 5: Teken de vorm van de bodem af op het schuimrubber en snij het schuimrubber in vorm met een mesje.

Stap 6: Niet vervolgens de stof rond het schuimrubber in je tweede houten ovaal. Begin allereerst met één of twee nietjes in het midden en aan de boven- en onderzijde. Trek elke keer de stof een klein beetje aan.

Stap 7: Maak vervolgens het onderstel van de mand met houten latjes. Doe dit door de latjes in verstek te zagen.  Leg de open kant naar onder en plak schilderstape om de losse latjes te verbinden. Draai de latjes om en breng de houtlijm aan in de opening. Klap de opening dicht en tape dit ook weer vast om het te laten drogen. Bevestig vervolgens de twee losse poten aan elkaar met schroeven.

Stap 8: Schuur nu alles en geef de mand een kleur naar keuze.

Stap 9: Optioneel kun je nog een bijpassend bijzettafeltje maken. Zaag hiervoor een tafelblad en houten latjes voor het onderstel.

DIY hondenmand velvet - Tanja van Hoogdalem

DIY hondenmand velvet - Tanja van Hoogdalem

DIY hondenmand

Rocco zijn oude hondenmand is al een tijdje aan vervanging toe. Het kussen van zijn mand gooi ik regelmatig in de was, maar niet alle vlekken gaan meer uit de stof. Tijd voor iets nieuws dus! Ik bedacht deze DIY hondenmand met bijpassend tafeltje. Toen we Rocco als puppy bij de fokker gingen halen kregen we als tip mee dat Shiba’s houden van een harde rand rondom hun mand. Dat bleek inderdaad te kloppen want regelmatig ligt hij tegen of op de harde rand. Een must voor zijn nieuwe mand was daarom ook een harde rand! De ovale vorm creëer je makkelijk met buigtriplex en geeft een speels effect! Het onderstel schilderde ik zwart en het hout van de bovenkant schilderde ik in Pink Nudity van Flexa.

Wat vinden jullie van het resultaat?

Liefs,

Tanja