Bosch radiatorombouw DIY - Tanja van Hoogdalem

Enige tijd geleden werd ik door Bosch uitgenodigd op het hoofdkantoor in Breda. Ik was gelijk enthousiast! Jullie weten denk ik wel dat ik alleen samenwerkingen aanga die echt goed bij mij passen. En zeg nou zelf, een betere match dan deze is er voor mij toch niet? Die dag bespraken we hele leuke toekomstplannen en later kreeg ik ook nog een producttraining van alle apparatuur. In deze blog laat ik jullie het eerste resultaat zien van deze nieuwe samenwerking, namelijk een DIY radiatorombouw.

DIY radiatorombouw

Een radiator is toch wel een doorn in mijn oog. In ons vorige huis (een nieuwbouw appartement) hadden wij een vloerverwarming en -koeling. In dit huis is dat helaas niet zo en moeten we het doen met (lelijke) radiatoren. Naast het bed in de slaapkamer zit er eentje. Al een tijdje wilde ik daar een radiatorombouw voor maken, maar aangezien mijn to-do-lijstje behoorlijk lang was (nog steeds eigenlijk ;)) kwam het er maar niet van. Tot vandaag! Ik laat jullie zien hoe jullie er zelf ook eentje kunnen maken. Naast dat deze ombouw de radiator bedekt, is het ook nog eens een leuk nachtkastje! Lezen jullie mee?

Bosch radiatorombouw DIY - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan radiatorombouw

Stap 1: Allereerst begin je met het opmeten van de radiator. Meet de hoogte, breedte en diepte van je radiator op. Let op dat de radiator voldoende warmte kwijt kan. Plaats de ombouw daarom niet helemaal strak langs de radiator maar houdt wat ruimte over.

Stap 2: Zaag vervolgens de MDF planken op maat met een decoupeerzaag. De ombouw bestaat uit twee delen: de ombouw rondom de radiator en het kastje aan de ombouw.  Mijn ombouw rondom de radiator heeft de volgende afmetingen: 64 cm hoog, 80 cm breed en 14 cm diep. De afmetingen van het kastje aan de radiatorombouw zijn: 30 cm hoog, 80 cm breed en 22 cm diep.

Bosch radiatorombouw DIY - Tanja van Hoogdalem

Lightbox quote ideas - Tanja van Hoogdalem

Stap 3: Boor nu de cirkels in het bovenste plankje van de radiator met een speedboor ( zie bovenstaande foto). Dit is maar een kleine radiator, maar als je een dubbele radiator hebt kun je ervoor kiezen om meer gaten te boren zodat de warmte goed naar buiten kan. Ik heb gekozen voor twee verschillende diameters, namelijk 22 en 16.

Stap 4: Schuur nu het MDF goed op zodat je straks een gladde ondergrond hebt voor de grondverf.  Veeg daarna met een doek het hout schoon.

Bosch radiatorombouw DIY - Tanja van Hoogdalem

Bosch radiatorombouw DIY - Tanja van Hoogdalem

Stap 5: Zet nu de radiatorombouw in elkaar. Dit doe je met behulp van schroeven en houtlijm. Ik heb voor de stevigheid nog een paar schroeven via de buitenkant gedaan, maar het meeste heb ik via de binnenkant vastgezet. Voordat je het hout op elkaar bevestigt kun je wat houtlijm aanbrengen voor de stevigheid. Ik heb ook een aantal meubelhoeken aan de binnenkant bevestigd. Dit is niet direct nodig, maar dit verminderd de hoeveelheid schroeven aan de buitenkant en geeft weer extra stevigheid!  Gebruik een verzinkboor zodat de schroef goed in het hout valt. Heb je deze niet? Boor dan eerst een gaatje in de juiste diameter van je schroefdraad en vervolgt een klein beginnetje met een grote boor in de maat van de schroefkop. Op deze manier kun je straks het gat goed wegwerken!  De werkwijze van het kastje voor de ombouw is hetzelfde als van de ombouw rondom de radiator. Je kunt ervoor kiezen om het kastje vast te zetten aan de ombouw rondom de radiator, maar dit hoeft niet!

Stap 6: Plamuur de schroefgaten dicht en laat dit goed drogen. Schuur dit lichtjes op als het droog is.

Stap 7: Zet je radiatorombouw vervolgens in de grondverf. Dit is belangrijk zodat de werking van het MDF minder wordt. Tot slot verf je de ombouw in de gewenste kleur.

Bosch radiatorombouw DIY - Tanja van Hoogdalem

Bosch radiatorombouw DIY - Tanja van Hoogdalem

Bosch radiatorombouw DIY - Tanja van Hoogdalem

Een kastje en radiatombouw in één

Aangezien ik alleen een radiatorombouw naast het bed een beetje saai vond, heb ik ervoor gekozen om er nog een kastje voor te maken. Ideaal als nachtkastje, maar ook leuk voor bijvoorbeeld naast de bank of als sidetable om mooie spulletjes op uit te stallen. Op het nachtkastje kwamen een aantal boeken die ik nog moet lezen en uiteraard mag een plant ook niet ontbreken!

Voor deze DIY heb ik gewerkt met het ”12 V Power for All-systeem van Bosch. Verschillende machines werken allemaal op dezelfde 12 V accu en dat betekent dat je niet voor elke machine een extra accu hoeft te kopen. Dat scheelt  behoorlijk in de prijs! Tijdens het maken van deze DIY kwam ik tot de conclusie dat ik meer gereedschap heb dan schoenen ;).

Bosch radiatorombouw DIY - Tanja van Hoogdalem

Wat vinden jullie van het resultaat? Hebben jullie ook nog een paar lelijke radiatoren in huis om mee aan de slag te gaan? Ik hoop dat ik jullie weer heb kunnen inspireren! Wil je graag meer inspiratie? Neem dan een een kijkje op deze pagina.

Liefs,

Tanja