DIY salontafel - Tanja van Hoogdalem

Een matchende salontafel bij de DIY wandkast die ik eerder al op mijn blog deelde! Een fijne salontafel ontbrak nog in de woonkamer en ik had nog een restje walnoot fineer over van de wandkast. Tijd om aan de slag te gaan dus :)! Aangezien ik niet meer genoeg fineer had liggen om een hele salontafel mee te bekleden, bedacht ik een DIY salontafel afgewerkt met kalkverf en walnoot fineer. Onderstaand het stappenplan!

DIY salontafel in de woonkamer

Stap 1: vorm zagen

Zaag de vorm van de salontafel met de accudecoupeerzaag. Ik heb ervoor gekozen om 1 kant rond te zagen zodat de vorm mooi opgaat in de ronding van onze bank in de woonkamer.

Stap 2:  randen rondom maken

Maak een rand rondom de salontafel zodat hij optisch dikker lijkt. Hoe je dat doet kun je hier terugvinden.

Stap 3: bak maken

Zaag een blad met de accucirkelzaag of tafelzaag op maat die net zo diep is als dat de rand van de salontafel hoog is. Zo zie je de bak niet aan de onderkant van de salontafel vandaan komen.

Stap 4: Frezen

Maak de bak aan de onderkant van het blad vast met schroeven. Frees nu met een kopieerfrees aan de bovenkant de opening in het blad.

Stap 5 fineer bekleden

Bekleed vervolgens de bak met walnoot fineer. Het fineer bevestig je aan het hout met contactlijm.

Stap 6: poten maken

De ronde poten kun je maken van PVC buizen (110 mm). Om de PVC buizen aan de tafel vast te maken, maak je houten pootjes die in de PVC buizen passen. Met stoelhoekjes schroef je deze vervolgens aan de onderkant van het blad vast.

Stap 7: schuren

Schuur vervolgens de PVC buizen zodat de verf beter hecht. Schuur het blad ook glad.

Stap 8: afwerken

Het walnoot fineer heb ik afgewerkt met transparante olie. De rest van de tafel heb ik afgewerkt met kalkverf.

DIY salontafel

Verwerkt in het blad bedacht ik een bak als een soort geïntegreerd dienblad bekleed met walnoot fineer. Een mooie plek om heel het seizoen plukbloemen uit de tuin in uit te lichten! Op deze manier komt de warmte van het hout van de kast ook mooi terug. De ronde vorm van de tafel loopt gelijk met de ronding van de bank. Rocco is ook tevreden, want hij past nog precies onder de tafel. Hij vindt het namelijk heerlijk om ergens onder te liggen :)

DIY salontafel - Tanja van Hoogdalem

DIY salontafel - Tanja van Hoogdalem

 

Liefs,

Tanja