Een nieuwe DIY! Deze keer niet voor in mijn eigen huis, maar voor het huis van mijn zus :). Ze wilde graag een speelkeukentje van hout voor haar 2 kids! Ik ging met deze wens aan de slag en maakte een DIY keuken met aan de achterkant een krijtbord. Multifunctioneel dus!

Benodigdheden

  • Populieren multiplex 8 en 18 mm
  • Rondhout 15 mm
  • Opliggende potscharnieren/inboorscharnieren
  • Stopkraan 15 mm
  • Muurplaat
  • koperbuis 15 mm
  • Pijpenbuiger
  • Wieltjes (2x met rem)
  • Schoolbordverf
  • Houtlijm & schroeven

DIY speelkeukentje hout - Tanja van Hoogdalem

DIY speelkeukentje hout - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan DIY keukentje

STAP 1: Bestel al het hout via de hout op maat service van KARWEI of zaag zelf op maat

STAP 2: Begin met het in elkaar zetten van het onderblok van de keuken zoals op voorbeeld

STAP 3: Plaats de achterwand tegen de achterkant van het onderblok

STAP 4: Maak vervolgens de vakverdeling in de achterwand

STAP 5: Vervolgens maak je de spoelbak

STAP 6:  Bevestig het ovendeurtje en de spoelkastdeur aan het onderblok met opliggende potscharnieren/inboorscharnieren. Voor het ovendeurtje kun je een klepschaar bevestigen zodat hij open blijft staan.

IY speelkeukentje hout - Tanja van Hoogdalem

DIY speelkeukentje hout - Tanja van Hoogdalem

STAP 7: Buig het koper door middel van twee knikken in de vorm van een kraan. Spuit eventueel de buis in de gewenste kleur

STAP 8: Monteer de buis met de knelring aan de stopkraan. Bevestig nu de muurplaat aan het hout.

STAP 9: Schilder met schoolbordverf de rondjes voor het fornuis en het vlak op de ovendeur. Schilder ook de achterkant van het keukentje met de verf.

STAP 10: Je kunt kant en klare handgrepen kopen, maar ze ook zelf maken! Ik heb dat gedaan door rondhout in verstek te zagen en de delen aan elkaar te lijmen. Maak dit met een schroeven vast aan de deurtjes.

STAP 11: Bevestig pootjes naar keuze onder je keukentje. Ik heb wieltjes gebruikt zodat hij makkelijk verplaatsbaar is en je makkelijk kunt switchen tussen keukentje en krijtbord!

DIY speelkeukentje met krijtbord - Tanja van Hoogdalem

DIY speelkeukentje hout - Tanja van Hoogdalem

DIY speelkeukentje

Voor mijn neefjes maakte ik een multifunctioneel keukentje van hout. Ik maakte een oventje en spoelkast en daarnaast nog een vakkenkastje om spulletjes in op te bergen. Daarnaast maakte ik een grote wasbak die ik wit schilderde. Boven het fornuis creëerde ik een rek om borden in te zetten. Je kunt het keukentje helemaal zelf vormgeven! Zo heb ik schoolbordverf gebruikt voor het fornuis en het ovendeurtje en zelf de handgrepen gemaakt. Je kunt de handgrepen ook van leer maken of kant en klare in de winkel kopen!

Houten keukentje en krijtbord in één

Wil je graag meerdere speelopties voor je kind creëren maar heb je niet zoveel ruimte? Dat was bij mijn zus ook het geval! Daarom combineerde ik het speelkeukentje met een krijtbord zodat het meubel een dubbele functie heeft! Een keukentje om lekker in te ‘kokkerellen’ en een krijtbord om op te tekenen! Aan de voorkant van het keukentje heb ik ook schoolbordverf gebruikt om de kookpitten, de knoppen en het ovendeurtje te schilderen.

DIY speelgoedkeukentje hout - Tanja van Hoogdalem DIY speelkeukentje hout - Tanja van Hoogdalem

Speelgoedkeuken op wielen

Het speelgoedkeukentje combineerde ik met een krijtbord aan de achterkant. Om allebei de kanten goed te kunnen gebruiken plaatste ik het keukentje op wielen zodat hij makkelijk omgedraaid kan worden! Ideaal om te switchen tussen de twee functies. Daarnaast kun je ‘m zo ook makkelijk verplaatsen in de ruimte! Uiteraard zit er een rem op zodat hij niet verplaatst tijdens het spelen ;).

Wat vinden jullie van het resultaat? Mijn neefjes zijn er gelukkig heel blij mee!

Liefs,

Tanja