Een nieuwe vaardigheid om aan mijn lijstje toe te voegen! Ik heb voor het eerst getegeld :). Altijd leuk om nieuwe dingen te leren, ik hou van nieuwe uitdagingen! Al een tijdje stoorde ik me aan mijn kleine bureau. Ik werk er elke dag en ik kwam toch echt wel ruimte te kort. Het idee om het bureau over de volledige breedte van de muur te trekken zat al een tijdje in mijn hoofd, maar ik wist nog niet precies hoe ik het wilde vormgeven. Vandaag deel ik met jullie het eindresultaat. En geloof me: dit kunnen jullie ook!

DIY bureau tegelen - Tanja van HoogdalemDIY bureau tegelen - Tanja van Hoogdalem

DIY bureau tegelen - Tanja van Hoogdalem

DEEL I: MAAK HET FRAME

BENODIGHEDEN:

Voordat je kunt gaan tegelen moet je eerst een houten frame maken waar je op kunt tegelen. Deze maat kun je zelf bepalen. Ik heb ervoor gekozen om de plaat even breed te maken als de muur. Laat de plaat bij de KARWEI op maat zagen. Met de KARWEI kaart is dit gratis. Van dezelfde plaat heb ik een latje laten zagen voor de voorkant van het bureau. Maak het latje zo breed dat het tegeltje het latje volledig bedekt. Bevestig de lat met de meubelhoeken aan de plaat. Zet de onderkant van de plaat nu in de grondverf. Dit is belangrijk om kromtrekken van de plaat te voorkomen. Straks gaat er namelijk aan de bovenkant een primer op de plaat. Bevestig vervolgens de plankdragers aan de muur. Ik weet uit ervaring van mijn vorige DIY-projecten dat een aantal van jullie (of jullie partners ;)) boorvrees hebben. Als je niet in de muur wilt boren kun je natuurlijk ook poten onder het bureau maken, bijvoorbeeld met schragen!

DIY bureau tegelen - Tanja van Hoogdalem

DIY bureau tegelen - Tanja van Hoogdalem

DEEL II: AAN DE SLAG MET TEGELEN

BENODIGDHEDEN:

Nu kun je aan de slag met deel II:  het tegelen! Smeer de plaat eerst in met een primer. Volg de instructies op de verpakking. Laat de primer goed drogen. Nu kun je aan de slag met de tegels. Voor mijn bureau heb ik 7 rijen tegels gebruikt. Smeer de tegellijm op het bureau met de lijmkam en plaats de tegeltjes op de lijm. Je kunt gebruik maken van voegkruisjes om de juiste afstand tussen de tegeltjes te bepalen. Aangezien deze tegeltjes geen rechte randen hebben, heb ik het gewoon op het oog gedaan. Ik heb het bureau getegeld in halfsteensverband. Hiervoor heb ik vier tegeltjes doormidden moeten zagen. Heb je nou geen tegelzaag of tegelzaagmachine? Bij KARWEI kun je er één huren! Of misschien heeft een vriend of familielid er wel eentje die je kunt lenen! :).

Laat de laatste tegeltjes iets uitsteken zodat je de tegeltjes van de rand er tegen aan kunt doen. Op de foto hierboven kun je zien wat ik bedoel. Je kunt ook netjes in verstek zagen, maar de uitdaging tegelen zelf vond ik al genoeg ;). Wie weet de volgende keer! Het randje van de laatste rij tegels heb ik heel licht met voegsel ingesmeerd zodat het er netjes uitziet. Nadat de tegellijm na 24 uur uitgehard is, kun je gaan voegen. Volg de instructies op de verpakking. Met de rubberen spaan veeg je het voegmiddel over de tegels. Het voegmiddel hard snel uit, dus je moet snel werken. Verwijder de restanten met de tegelspons. Nadat de voegen uitgehard zijn kun je de witte waas op de tegels met een doek verwijderen.

Nu kun je aan de slag met deel II:  het tegelen!

DIY bureau tegelen - Tanja van Hoogdalem

Mijn grootste frustratie van deze DIY? De droogtijd! Ik ben een ongeduldig type (ik geef het toe) en het liefst heb ik alles zo snel mogelijk af! Wel gelijk een goed lesje deze DIY ;). Ik vond het een leuk klusje. De moeilijkheid viel me alles mee! Wat vinden jullie van het resultaat? 

 

Liefs,

Tanja

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren