De Begonia Maculata stippenplant - Tanja van Hoogdalem

Deze week deelde ik op Instagram een foto van mijn stippenplant. Mijn inbox stroomde daarna vol met vragen over deze plant. Begrijpelijk, want wat een beauty is het! Zeker één van mijn favorieten in huis.  De Begonia Maculata staat bij mij in de slaapkamer en hij doet het heel goed! In deze blogpost vertel ik jullie alles over deze plant.

De Begonia Maculata stippenplant - Tanja van Hoogdalem

De Begonia Maculata stippenplant - Tanja van Hoogdalem

De verzorging van de Begonia Maculata

Goed nieuws! De verzorging van de Begonia Maculata is helemaal niet moeilijk :). Het is een makkelijke plant die van een lichte standplaats houdt. Het is wel belangrijk om direct zonlicht te vermijden. Ik geef de plant meestal één keer per week water. Bij heel warm weer, zoals we afgelopen zomer veel gehad hebben, geef ik de stippenplant twee keer per week water. Sproeien is niet nodig. De plant kan op den duur gaan bloeien met mooie witte bloemetjes! Hoe leuk is dat :).

De stippenplant stekken

Allereerst knip je een stengel af van de Polkadot Begonia. Kies niet voor een blaadje met een dun stengeltje, maar eentje met een dik stuk stengel. Het liefst met meerdere vertakkingen. Zet vervolgens deze stengel in een vaasje met water. Nu is het geduld hebben en wachten totdat er wortels aan je stekje komen. Zodra de stengel voldoende wortels heeft kun je het stekje in de grond in een potje zetten.

De Begonia Maculata stippenplant - Tanja van HoogdalemDe Begonia Maculata stippenplant - Tanja van Hoogdalem

Patterned plants

Als ik een favoriet soort plant aan moet wijzen zijn het toch wel de zogenoemde ‘Patterned Plants’. Dit zijn planten met allerlei soorten patronen. Voorbeelden hiervan zijn de Begonia Maculata, de Calathea en de Alocasia Polly (de skeletplant). Deze planten met patronen geven net wat extra’s aan je interieur! Ik ben fan, jij ook? :)

De leukste plantenpotten voor je planten

Regelmatig krijg ik van jullie de vraag waar ik mijn plantenpotten koop. Eigenlijk koop ik altijd terracotta plantenpotten. Deze potten zijn van zichzelf al leuk, maar je kunt ze zelf ook nog een eigen touch geven! Zo verf ik al jaren mijn plantenpoten met de proefpotjes verf van vtwonen en Le Noir & Blanc. Op deze manier kun je veel kleuren aanschaffen zonder gelijk veel liter verf over te houden :). Ook meng ik regelmatig mijn eigen kleuren verf met restjes die ik over heb. Een andere tip is om  je terracotta plantenpotten in te smeren met Alabastine poeder. Zo wordt de kleur van de pot wat lichter en doffer! Dit kun je bijvoorbeeld ook zien in een vorige blogpost over de plantenhanger boven mijn bureau.

Wat vinden jullie van de Begonia Maculata? Ben je er nog naar eentje op zoek? Pas zag ik ze staan bij Tuinwereld en anders zijn ze ook online te bestellen! Je kunt ook bij het tuincentrum in de buurt vragen of ze er eentje voor je bestellen.

Liefs,

Tanja