In deze blogpost een DIY aan de andere kant van de slaapkamer! In vorige blogpost deelde ik al de slaapkamer met badkamer ensuite, met de DIY wasbak, DIY radiatorombouw met wandkast en het DIY badkamermeubel. Flink wat DIY al in één ruimte dus, zo leuk om alles te bedenken en uit te voeren! Ik ging aan de slag met een DIY hoofdbord voor ons bed, inclusief verlichting.

Voor & na verbouwing

Voor & na slaapkamer - Tanja van Hoogdalem

tijdens verbouwing - Tanja van Hoogdalem

Voor & na slaapkamer - Tanja van Hoogdalem

Voor & na de verbouwing

Zoals je in de blogpost over de DIY kledingkast al kon lezen hebben we gekozen voor veel maatwerk in de slaapkamer. Op de bovenstaande voor & na foto’s is te zien dat het verwijderen van de vliering een ruimtelijker effect geeft. En alhoewel de vloerbedekking tegen de muur erg origineel is, werd ook deze verwijderd :) Door het hoofdbord van het bed wat verder in de ruimte te plaatsen, creëerde we achter het bed ruimte voor de kledingkast op maat.

Benodigdheden DIY hoofdbord bed - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan hoofdbord bed

Stap 1 maat bepalen

Bepaal de maat van de stroken voor je hoofdbord. Dit is afhankelijk van hoe breed je je totale hoofdbord wilt maken.

Stap 2: zagen

Zaag vervolgens met de accucirkelzaag de stroken op maat. De zijkant van de stroken heb ik onder een hoek van 30 graden gezaagd. Zaag de bovenkant van de stroken in verstek, 45 graden. Dit heb ik gedaan met de tafelzaag van Bosch. Zie foto’s ter illustratie. 

Stap 3: zagen elementen

Maak losse elementen, bestaande uit voorkant, achterkant, bovenkant en twee zijkantjes. Dit voor de stevigheid en voor het aanzicht, omdat de losse delen verspringen. Ik heb gekozen voor een diepte (dus de bovenkant van het plankje), van 10,8 cm. Mijn elementen hebben een binnenwerkse maat van 7,2 cm ( diepte – 2x MDF dikte van 1,8 cm) zodat ze over het frame heen kunnen schuiven. Dit vanwege het feit dat ik een frame maak van vuren balken van 4,5×7 cm.

Stap 4: lijmen

Lijm nu alle delen per element aan elkaar met behulp van houtlijm, tape en lijmklemmen. Zie foto ter illustratie.

Stap 5: plankje maken

Aan één kan van het bed heb ik een plankje aan het hoofdbord bevestigd. Maak dit plankje op dezelfde manier als de losse elementen zoals hierboven beschreven.

Stap 6: verlichting maken

Deze stap is natuurlijk optioneel, maar ik heb ook nog twee fittingen gemaakt voor verlichting in het hoofdbord. Bepaal waar je de fittingen wilt hebben en zaag daar een gat met de gatenzaag en plaats daar de fitting in.

Stap 7: Schuren

Schuur alle delen goed glad met de schuurmachine. Ik heb voor deze DIY, net als voor alle andere DIY’s die ik maak, het gereedschap van Bosch gebruikt. Het voordeel van mijn gereedschap van Bosch is dat alle accu’s voor mijn 18 Volt systeem op elkaar passen. Zo kun je de accu’s makkelijk wisselen tussen de gereedschappen. Ideaal :)!

Stap 8: frame maken

Maak nu het frame op de vloer van vuren balken. Zie foto ter illustratie hoe ik de balken in elkaar geschroefd heb. Zoals eerder benoemd gebruik ik daar vuren balken van 4,5×7 cm voor.

Stap 9: stopcontact

Omdat mijn hoofdbord niet veel breder is dan mijn bed heb ik ervoor gekozen een stopcontact op de kopse kant van het hoofdbord te maken. Van te voren heb ik voorbereidingen getroffen dat ik het stroom in het hoofdbord door kon trekken.

Stap 10: losse delen bevestigen

Schuif nu de losse delen die je hebt gemaakt over het frame heen.

Stap 11: schilderen en kitten

Schilder je hoofdbord in een kleur naar keuze. Na de eerste laag grondverf heb ik de naatjes nog met kit afgewerkt voordat ik ging lakken. Zo zijn alle naadjes mooi weggewerkt en krijg je een mooi geheel.

DIY hoofdbord met verlichting - Tanja van Hoogdalem

DIY hoofdbord styling - Tanja van Hoogdalem

Styling van de slaapkamer

In mijn vorige blogpost deelde ik al de DIY en styling van de kledingkast op maat. Vervolgens ging ik aan de slag met de DIY en styling van het hoofdbord in de slaapkamer. De kleur van het hoofdbord schilderde ik in dezelfde kleur als de muur, namelijk Creamy Cappuccino van Anker Stuy. De lampjes die ik heb gebruikt voor de verlichting van het hoofdbord kocht ik bij loods 5. Het plaid op het bed is van het merk Home Delight. De kussens zijn van links naar rechts van: Bloomingville, Home Delight, Hkliving en Bloomingville. Het linnen beddengoed kocht ik bij Zara Home. De bamboe lamp boven het bed is van HkLiving.

DIY hoofdbord - Tanja van Hoogdalem

DIY hoofdbord styling - Tanja van Hoogdalem

Wanddecoratie in de slaapkamer

De wand naast het bed is een ideale plek om mooie items een plekje te geven. De handgeschilderde print is van Enkel Art Studio.  Het aardewerk kunstwerk is van Hkliving. Het messing wandplankje is van Bloomingville en de spiegel van Zara Home. Ik koos bewust niet alleen maar voor posters aan de muur. Door verschillende items aan de muur met elkaar te combineren krijg je namelijk een speels geheel! Het gebruik van verschillende materialen, zoals messing, aardewerk en glas draagt daar ook zeker aan bij.

Wat vinden jullie van het resultaat?

Liefs,

Tanja

 

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Power Tools