Na project badkamer zijn we gestart met het verbouwen van de slaapkamer. Allereerst de kledingkast op maat. In de werkplaats had ik al wat voorwerk gedaan. De maten hadden we opgenomen toen we nog een keertje gingen bezichtigen in ons nieuwe huis. Aangezien we niet heel veel ruimte hebben, vind ik maatwerk des te belangrijker. Op deze manier maak je zo optimaal mogelijk gebruik van de ruimte. Onderstaand deel ik het stappenplan van de kledingkast op maat!

Voor & na verbouwing

voor na verbouwing - Tanja van Hoogdalem

DIY kledingkast - Tanja van Hoogdalem

Voor & na verbouwing

Zoals je in de blogpost over de badkamer al kon lezen ging allereerst de vliering eruit. En alhoewel de vloerbedekking tegen de muur erg origineel is, werd ook deze verwijderd :). Aangezien de ruimte niet heel groot is kozen we ook voor deze kant van de ruimte voor maatwerk. Door maatwerk kun je namelijk optimaal gebruik maken van de ruimte! Allereerst maakte ik een schets van de DIY kast. Echt een tip voordat je begint! Door eerst een schets te maken krijg je beter inzicht in wat er in de ruimte past en hoe je de ruimte in wilt delen.

Schets kledingkast - Tanja van Hoogdalem

DIY kledingkast op maat - Tanja van Hoogdalem kledingkast op maat schuin dak - Tanja van Hoogdalem kledingkast op maat schuin dak - Tanja van Hoogdalem

Stappenplan kledingkast op maat

Stap 1: maat bepalen

Bepaal allereerst maten van je kast. Bepaal aan de hand van de breedte van de ruimte welke verdeling je wilt maken van bijvoorbeeld open en gesloten elementen. Het leek mij leuk om niet alle kasten te voorzien van deuren, zodat je ook meer in het zicht hebt en ruimtelijk effect creëert. Ik heb gekozen voor een diepte van 60 cm van de kast. Vervolgens heb ik de schuinte van het dak gemeten. Alle zijkanten van de kasten heb ik gezaagd op de schuinte vanaf waar de hoogte begint.

Stap 2: kastplanken zagen

Nadat ik de verdeling had gemaakt, heb ik de breedte van kastplanken bepaald en met de accucirkelzaag op maat gezaagd. Vervolgens heb ik alles goed geschuurd met de schuurmachine.

Stap 3: schroeven

Vervolgens heb ik de planken en zijkanten aan elkaar bevestigd met schroeven.

Stap 4: achterwand bevestigen 

De achterkant van de kast heb ik voorzien van 4 mm MDF. Dit zorgt voor de haaksheid en de stevigheid van de kast. Deze heb ik vastgezet met schroeven.

Stap 5: Kast plaatsen

Ik ben allereerst met een strook 22 mm MDF tegen de muur begonnen om de kast wat meer body te geven. Daartegen de romp van de kast bevestigd en dat gedeelte weer afgesloten met 22 mm MDF. Zo vallen de deuren ook netjes terug. Zie foto ter illustratie.

DIY kledingkast - Tanja van Hoogdalem

DIY kledingkast - Tanja van Hoogdalem

DIY kledingkast - Tanja van Hoogdalem

DIY kledingkast - Tanja van Hoogdalem

Stap 6: webbing deuren 

De deuren van MDF 18 mm heb ik bekleed met webbing. Daarvoor heb ik allereerst een ronding afgetekend op het hout. Om de ronde vorm te tekenen heb ik gebruik gemaakt van een touwtje. Hier heb ik het in mijn blog over de DIY ovale eettafel en de DIY ovale wasbak al eerder over gehad.

Stap 7: zagen of frezen

Bij deze stap kun je zelf kiezen hoe je de opening maakt:

  • Je kunt de openingen in de deuren voor het webbing uitzagen met de decoupeerzaag.
  • Ben je al een beetje handig met de bovenfrees dan is het mooier om die te gebruiken. Maak daar dan eerst  een mal voor. De mal frees je ook door middel van een dun stukje hout die ongeveer net zo breed is als je bovenfrees. Die zet je vast met dubbelzijdig tape aan de zool van je frees. Daarna zet je met 1 schroefje de strook vast op de mal en dan frees je een ruime halve cirkel. Deze kan je vervolgens op je deurtje leggen en door gebruik te maken van een kopieerfrees, frees je je rondingen van je deuren uit.

Stap 8: webbing vastmaken

Maak het webbing eerst goed nat. Dit omdat het anders te stug is en je het niet goed in vorm krijgt. Op deze manier krijg je het ook goed strak want daarna gaat het weer iets krimpen. Ook hier heb je weer twee keuzes, afhankelijk van je klusniveau:

  • optie a: bevestig het webbing aan de achterzijde van je deur met een tacker met nietjes.
  • optie b: frees een sponning aan de achterzijde doormiddel van de bovenfrees met een sponningfrees erin.In de sponning kun je dan het webbing bevestigen en op maat snijden, zet dit vast met een tacker met nietjes. Ik heb hiervoor de PTK 14 EDT van Bosch gebruikt.

DIY kledingkast webbing - Tanja van Hoogdalem

Stap 9: deuren

Vervolgens heb ik de scharnieren in de deuren bevestigd zodat je ze in het binnenwerk van de kast op kunt hangen. Ik heb hiervoor keukenkastscharnieren gebruikt. Zie foto ter illustratie.

Stap 10: plintbak

Aan de onderkant van de kast heb ik een plintbak gemaakt. Voordeel hiervan is dat je nog een beetje met de hoogte van de kast kunt spelen en zo maak je gelijk een goede waterpas basis waar je de kast op kunt zetten. Een kast die niet waterpas staat is namelijk niet te monteren en af te stellen.

Kledingkast op maat - Tanja van Hoogdalem

DIY kledingkast webbing - Tanja van Hoogdalem

 

Styling van de kledingkast op maat

Ik koos voor webbing om de kledingkast op maat een wat warmere look te geven. Het webbing kocht ik bij Home of Webbing. De kleur die ik koos voor de kast is Pure Stone van Anker Stuy. Een mooie neutrale tint met een warme ondertoon. De greepjes kocht ik bij allegreepjes.nl. Het messing detail op de kast geeft de kledingkast ook een warme look. De afwisseling tussen open en gesloten vakken zorgt voor een speelse uitstraling van de kledingkast op maat. De ronde vormen van de DIY deuren breken de rechte lijnen van de ruimte.

Kledingkast op maat - Tanja van Hoogdalem

Wat vinden jullie van het resultaat?

Liefs,

Tanja

 

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Power Tools