Een bijzondere DIY deze keer op het blog! Het is namelijk niet zomaar een DIY die ik alleen voor bij mij thuis gemaakt heb. Samen met de gezellige Marij van Enter My Attic heb ik namelijk een workshop gegeven in samenwerking met Bosch. Tijdens deze workshop maakten we een zwevende wandplank met lamp en plant. Zo leuk om eens een keer met elkaar bezig te zijn in plaats van in je eentje :)! Beiden hadden we nog nooit workshops gegeven, maar we vonden het onwijs leuk! In een vorige blog kun je het verslag van die dag lezen. In deze blogpost laat ik stap voor stap zien hoe je zelf ook deze DIY kunt maken.

Bosch stappenplan zwevende wandplank - Tanja van Hoogdalem

STAPPENPLAN ZWEVENDE WANDPLANK
STAP 1: AFTEKENEN

Teken de maten L35xB20 cm af op het hout. Je hebt twee van deze planken nodig.

STAP 2 OP MAAT ZAGEN

Zaag het hout op maat met de UniversalCirc12. Gebruik de geleider die bij de circelzaag zit om een rechte lijn te zagen. Draag voor de veiligheid handschoenen bij het zagen.

Bosch stappenplan zwevende wandplank - Tanja van Hoogdalem

STAP 3: OPHANGSYSTEEM AFTEKENEN

Teken het ophangsysteem af op het hout. Houd een afstand aan van 6 cm van de zijkant en 3 cm van de bovenkant. Gebruik een kastophanger als ophangsysteem om de plank zwevend aan de muur te bevestigen.

STAP 4: VERZINKING MAKEN

Maak de verzinking voor het ophangsysteem met een forstnerboor van 15 mm. Gebruik hiervoor de kolomboor. Maak met de forstnerboor 3 gaten onder elkaar en ga ten slotte voorzichtig heen en weer met de boor zodat je een rechte opening krijgt.

STAP 5: OPHANGSYSTEEM BEVESTIGEN

Bevestig het ophangsysteem met de PushDrive met 12 mm schroeven.

Bosch stappenplan zwevende wandplank - Tanja van Hoogdalem

Bosch stappenplan zwevende wandplank - Tanja van Hoogdalem

STAP 6: PLAATS FITTING & BLOEMPOT BEPALEN

Bepaal nu waar je op de andere plank de fitting en het plantenpotje wilt positioneren. Ik heb het midden van het plankje aangehouden. Zet daar een stip zodat je weet waar je moet boren.

STAP 7: GAT VOOR FITTING ZAGEN

Maak het gat voor de fitting in de plank met de kolomboor. Gebruik een gatzaag progressor voor hout van 37 mm. Let op dat je een extra plankje legt onder de plank waar je in gaat zagen. Zo voorkom je dat je de machine beschadigd. Klem de plank goed vast zodat deze niet kan verschuiven.

STAP 8: GAT VOOR BLOEMPOTJE ZAGEN

Maak het gat voor het plantenpotje ook met de kolomboor. Gebruik hiervoor een gatzaag progressor voor hout van 92 mm. Leg weer een extra plank onder de plank waar je in gaat zagen ter bescherming.Bosch stappenplan zwevende wandplank - Tanja van Hoogdalem

STAP 9: GLAD SCHUREN

Schuur de planken aan alle kanten glad met de EasySander 12. Maak de planken stofvrij met een borstel of doek.

STAP 10: MESSING AFTEKENEN

Teken vervolgens je messing plaat af op 35×20 cm. Laat de beschermfolie nog op het messing zitten.

STAP 11: MESSING SNIJDEN

Snijd de messing plaat op maat met de UniversalMulti 12 en gebruik hiervoor zaagblad ACZ 85 EB geschikt voor hout en metaal. Plak de messing op de bovenste plank met Bison Tix en laat dit goed drogen.

STAP 12: GATEN BOREN

Boor nu drie gaten in de achterplank met de messing kant omhoog. Gebruik hiervoor weer de kolomboor met een boordiameter 4. Verzink de drie boorgaten zodat de schroef netjes in het gat valt.

Bosch stappenplan zwevende wandplank - Tanja van HoogdalemSTAP 12: GATEN BOREN Boor nu drie gaten in de achterplank met de messing kant omhoog. Gebruik hiervoor weer de kolomboor met een boordiameter 4. Verzink de drie boorgaten zodat de schroef netjes in het gat valt

STAP 13:  LIJMEN EN SCHROEVEN

Lijm de twee planken tegen elkaar met Bison Tix en schroef de twee planken aan elkaar vast met de Pushdrive.

STAP 14: WANDPLANK OPHANGEN

De basis van de plank is nu klaar. Bepaal nu waar en hoe hoog je de zwevende wandplank op wilt hangen. Meet de afstand van het ophangsysteem op de plank en neem deze afmetingen over op de muur. Teken de gaten af op de muur waar geboord moet worden. Boor vervolgens de gaten in de muur met de Easyimpact 12 en hang de zwevende wandplank op met behulp van pluggen en schroeven.

STAP 15: FINISHING TOUCH

Hang tenslotte de lamp en het plantenpotje in de plank. Let erop dat je kiest voor een platte stekker zodat deze door de opening past. Optioneel kun je het plankje of bloempotje een kleurtje geven. Tot slot kun je er nog voor kiezen om een dimmer aan het snoer te bevestigen zodat je kunt bepalen hoe fel je de lamp aanzet.

Bosch stappenplan zwevende wandplank - Tanja van Hoogdalem

Bosch zwevende wandplank - Tanja van Hoogdalem

Verf je terracotta plantenpotje in een leuk kleurtje en geef het een persoonlijke touch door te combineren met meerdere kleuren of door het te versieren met een leuk geschilderd printje.

Styling van mijn zwevende wandplank

Voor de persoonlijke touch aan de zwevende wandplank koos ik voor een groen/blauw strijkijzersnoer. Deze kleur matcht mooi bij het messing en bij het monstera behang in de woonkamer. Het terracotta plantenpotje verfde ik in twee kleuren: de bovenkant wit en de onderkant blauw/groen. Daarnaast koos ik voor een mooie grote bulb als lamp. Hier kun je zoveel in variëren als je wilt! Kies bijvoorbeeld voor een langwerpige variant of een lamp met vintage glas.

Verlichting bij mijn hangstoel

De zwevende wandplank heb ik een plekje gegeven naast mijn hangstoel. In dat hoekje heb ik nog geen verlichting en als het straks weer wat vroeger donker wordt is een extra lamp toch wel fijn! Zeker omdat de hangstoel een heerlijk plekje is om lekker te lezen ’s avonds :). De DIY wandplank combineert leuk met de andere items die al aan de muur hingen. Een fijn hoekje met mooie items aan de muur!

Bosch zwevende wandplank - Tanja van Hoogdalem

Wat vinden jullie van het resultaat?

Liefs,

Tanja