Na heel wat klussen in mijn huis ontbrak er voor mijn gevoel nog één ding: wat persoonlijke foto’s aan de muur! Naast dat alle DIY projecten een persoonlijke touch geven aan mijn interieur vind ik dat foto’s niet mogen ontbreken! Ik ging aan de slag met het muurtje boven mijn rotan kast en combineerde verschillende DIY lijstjes met andere (DIY) wanddecoratie. In deze blogpost leg ik stap voor stap uit hoe jij ook een fotowand kunt maken met jouw persoonlijke foto’s!

Benodigdheden

  • MDF 8 mm
  • stokken 15 mm
  • Soldeerfitting knie 15 mm messing
  • Messing schroeven
  • Lijm
  • Eiken hout
  • Acrylglas plaat 3 mm
  • Foto’s
  • Droogbloemen

stappenplan fotolijstjes

stappenplan fotolijstjes - Tanja van Hoogdalem

stappenplan fotolijstjes - Tanja van Hoogdalem

DIY fotolijsten met soldeerfitting

Stap 1: zaag allereerst het MDF en het acrylglas op maat van de foto of kaart die je wilt inlijsten. Dit kan bijvoorbeeld met een decoupeerzaag of cirkelzaag.

Stap 2: zaag vervolgens de stokken op maat zodat ze passend zijn rondom de foto.

Stap 3: boor op alle vier de hoeken een gat geheel door het acrylglas en een klein beginnetje in het MDF. Gebruik een verzinkboor voor het acrylglas zodat de schroef er mooi invalt. Schroef nu het MDF, de foto en het acrylglas aan elkaar met messing schroeven.

Stap 4: lijm de houten stokken en het pakketje wat je bij stap 3 gemaakt hebt aan elkaar.

DIY foto op hout

Een andere variant die ik heb gemaakt is de simpelste van allemaal en leuk te combineren met de rest! Zaag een stuk eiken hout op maat of laat op maat zagen in de bouwmarkt. Ik heb ervoor gekozen het hout rondom groter te laten dan de foto zelf. Zaag ook het acrylglas op maat van de foto of kaart en bevestig weer zoals hierboven beschreven met messing schroeven. Bevestig aan de achterkant een schilderijhaakje om het lijstje aan de muur te hangen!

DIY wandbox

Voor wat droogbloemen en wat spulletjes met een bijzonder verhaal heb ik twee wandkastjes van eiken gemaakt. Dit is wel een klusje voor de wat gevorderde klusser, dus als je dit te lastig vindt kun je deze overslaan en op zoek gaan naar kant en klare wandkastjes!

Stap 1: zaag allereerst al het eiken hout op maat en optioneel in verstek.

Stap 2: zaag vervolgens een sponning rondom waar het acrylglas in kan vallen. Zaag ook het acrylglas op maat

Stap 3: zet het wandkastje voor 3/4 in elkaar. Schuif vervolgens het acrylglas in de sponning en bevestig vervolgens de laatste zijde.

Stap 4: voor het wandkastje met droogbloemen heb ik een gat op de bodem geboord zodat ik daar het bosje in kan zetten

persoonlijke fotowand - Tanja van Hoogdalem

Wanddecoratie persoonlijke fotowand DIY - Tanja van Hoogdalem

DIY persoonlijke fotowand

Het eindresultaat van deze DIY is een gevarieerde en persoonlijke fotowand! Door verschillende lijstjes, foto’s en kaarten met elkaar te combineren krijg je een speels geheel. Voordat ik de fotolijstjes en wanddecoratie aan de muur bevestigde, maakte ik eerst een kader van schilderstape. Dit kader plakte ik ook in dezelfde vorm op mijn vloer en op deze manier had ik meer overzicht waar ik welk item wilde bevestigen.

Wat vinden jullie van het resultaat?

Liefs,

Tanja