Een hele nieuwe wereld ging voor me open toen we ons nieuwe huis kochten. Bij het nieuwe huis hoort namelijk een grote tuin inclusief kas. Mijn vorige huis stond middenin de stad zonder tuin, dus je begrijpt wel dat het even een overgang was ;). Vol overgave heb ik me op dit nieuwe project gestort en de moestuin ook gelijk flink onder handen genomen!

Een moestuin met kas in de nieuwe tuin

Alle tegels rondom de moestuin hebben we vervangen voor boomschors en de verhoogde moestuinbakken stak ik ook in een nieuw jasje: rand van tegels weg, hout er voor in de plaats. Daarnaast hebben we het metalen raster wat als hek rondom de tuin stond vervangen voor schapenhekjes. Alles met als doel een natuurlijke uitstraling van de tuin! In de kas hebben we onder andere tomaat, rode peper, paprika, watermeloen, komkommer, perzik, aardbeien en een druif staan! In de verhoogde bakken buiten de kas een hele hoop aardbeien, frambozen,verschillende soorten sla en komkommer. Daarnaast hebben we nog wat fruitbomen, zoals appels, pruimen en peren. Je leest het al, niet echt klein om mee te beginnen ;). Maar wel erg leuk en we zien vanzelf wat het wel en niet gaat redden!

DIY verhoogde moestuin bakken

Achterin de tuin stonden al twee verhoogde moestuinbakken. De bakken waren omheind met grote grindtegels, niet helemaal mijn smaak! Liever koos ik voor een natuurlijker materiaal met een wat vriendelijkere uitstraling. Ik besloot de verhoogde bakken te behouden, maar dan wel met een houten rand. Ik heb hier houten planken en balken voor gebruikt.

Stap 1: op maat zagen

Bepaal allereerst de maat van de verhoogde moestuinbakken. Zaag de planken en balken vervolgens op maat met de accucirkelzaag.

Stap 2: vast schroeven

Schroef de plank aan de balk zodat je een ‘wand’ maakt voor de zijkanten en voor en achterkant van de bak. Voor het schroeven heb ik eerst voorgeboord en gesoevereind zodat de schroef mooi in het hout valt.

Stap 3: bak in elkaar zetten

Schroef vervolgens de 4 losse delen van de bak aan elkaar vast. Ik heb de planken ook nog zwart gebeitst voor een stoer effect. De balken heb ik bewust niet mee gebeitst. Een mooie combinatie tussen de twee tinten :).

aardbeien moestuin - Tanja van Hoogdalem

Regenton in de tuin

Een regenton is als je het mij vraagt onmisbaar in de tuin. Ideaal voor het bewateren van je tuin en beter voor het milieu! Voor in onze tuin kochten we een houten regenton. Om ook met de tuinslang vanuit de regenton water te kunnen geven installeerde ik de Bosch GardenPump 18 met accu.

Stap 1: Ik maakte allereerst een opening in het deksel van de nieuwe regenton om de pomp aan te sluiten. Het gat heb ik geboord met de speedboor

Stap 2: vervolgens heb ik met de decoupeerzaag de opening gezaagd zodat de regenpijp en de slang van de Gardenpump door het deksel past. Dit allemaal met het 18 Volt Power for ALL Systeem: één 18 Volt accu voor meerdere gereedschappen.

Stap 3: de Bosch GardenPump kan nu aangesloten worden. De GardenPump werkt op accu en is ideaal om je tuin mee water te geven. Goed voor het milieu en beter voor de planten!

Stap 4: deksel erop, tuinslang aansluiten en water geven maar :)

Regenton in tuin - Tanja van Hoogdalem

Aan het einde van de zomer zal ik nog een update geven hoe het eerste seizoen moestuinieren me bevallen is :)

Liefs,

Tanja